СамокоВест

Социална справедливост? Увеличиха пенсиите с 5% , а цената на тока от ЧЕЗ скочи с близо 6%, на парното средно с 16.23%

Споделете ни в

От 1 юли 2021 година пенсиите в България бяха завишени с 5%. При това увеличението не се отнася за всички пенсионери. Промяната обхваща само лични пенсии над 300 лв. и под максималния размер от 1440 лв.

В същото време всички цени на стоки и услуги от първа необходимост драстично растат. Пореден ценови удар върху българина е шоковото увеличение на цените на тока и парното за бита.

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения за цените в сектор „Електроенергетика“ и „Топлоенергетика“, които влизат в сила от 1 юли 2021 г.

За битовите клиенти на „ЧЕЗ Електро България“АД  крайната цена на електроенергията нараства  с 5,57 %, за клиентите на „ЕВН България Електроснабдяване“ EАД  –  с 3,74 %, за клиентите на „ЕНЕРГО-ПРО Продажби“ – с 3,51 %, за „ЕСП Златни Пясъци“ ООД – с 8,31 %.  В тези цени са включени цената на електроенергията, цените за мрежовите услуги и цената „задължение към обществото“. 

На топлинната енергия средното увеличение на цената е 16.23 %.

Най-голям е скокът във Велико Търново, където ще се плаща с 23.16% повече за парно и топла вода. В Бургас и Враца ръстът е с 21%, а в София и Плевен – с близо 20 на сто.

Най-малко е повишението на цените на топлоенергията в Сливен – 3.7%.