СамокоВест

Случай на морбили и в Самоков

Споделете ни в


Към 25 февруари в референтната лаборатория има три нови потвърдени случая на заразени с морбили – две са на бебета от София, във възраст преди ваксинация, и едно дете от град Самоков“, Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и епидемиолог проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той посочи, че всички те са хоспитализирани в софийски болници.

Към момента общият брой на официално регистрираните заразени с морбили е 45. От тях потвърдени в Националната референтна лаборатория на центъра са 27. Като 17 от болните са от област Благоевград, 7 са от град София и трима от София област“, обобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Според д-р Кантарджиев в момента не може да се говори за епидемия, защото това са отделни епидемични случаи на взривове. За епидемия може да се говори, когато е засегната област и когато се разпространява в различни области. Ако всички подлежащи и неимунизирани деца до 8-годишна възраст се ваксинират, няма да допуснем епидемия в нашата страна“, информира епидемиологът. Проф. Кантарджиев отбеляза още, че при всяко епидемично разпространение антиваксарските движения намаляват.