СамокоВест

Служебният екоминистър уволни тихомълком директора на НП „Рила“. Владимир Милушев: Уволниха ме без основателни аргументи

Споделете ни в

Снимка: Интернет  

В неделя стана ясно, че без много шум служебният екоминистър Росица Карамфилова е освободила от постовете директорите на ключовите национални паркове „Рила“ и „Пирин“ – Владимир Милушев и Валери Мечев.

Уволнението на Милушев стана публично достояние от фейсбук профила му. „За мен беше чест и отговорност да съм начело на дирекция Национален парк „Рила“. Чест, защото планината означава много за мен и знам колко много тя означава и колко дава на още толкова много хора. Беше, защото от днес вече не съм директор. Така реши служебният министър на околната среда и водите (Росица Карамфилова, б.р.). След тези 7 месеца, в които бях начело на администрацията на най-големия национален парк в България, искам да благодаря на всички, с които заедно работихме за доброто Рила и  хората, свързани с планината“, написа той, посочвайки свършената работа към този момент, в т.ч. един от големите за парка проблеми – навлизането с МПС.

Владимир Милушев е магистър е по „Стопанисване на горите“. Има 15-годишен опит в сферата на опазването на околната среда. Работил в държавната горска администрация, в управлението на защитени територии, в неправителствения природозащитен сектор в България и Европа. Притежава опит като ръководител и координатор на проекти в областта на проучване и опазване на биоразнообразието, подпомагане на местните общности за устойчиво развитие, международно и регионално сътрудничество в опазване на природата. Одитор по устойчиво стопанисване на горите по системата FSC. Сертифициран инструктор по стратегическо планиране и оценка на ефективността в природозащитата. Активен участник в граждански кампании и протести за опазване на околната среда. Спортист-любител, участник и организатор на събития и състезания по планинско бягане. Планински водач с повече от 15-годишен опит в българските планини.

„Мотивите в заповедта за отстраняване бяха несправяне със служебните задължения, липса на координация, липса на добро управление, липса на добър контрол. Само няколко седмици по-рано в проверка, извършена от същото министерство, беше упоменато, че контролът на територията на Национален парк „Рила“ е много добър“, коментира тази сутрин пред Би Ти Ви Владимир Милушев. „Успяхме да спрем джиповете, които се качват нагоре към езерата. Успяхме, защото работихме заедно с общината, с полицията, с районната дирекция по горите, с областната управа, подменихме информационните табели около езерата“, допълни той.

Днес, по инициатива на Коалиция „За да остане природа в България“, се проведе протест пред МОСВ. Причина за недоволството са липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, политическата чистка в структурите на министерството и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов, посочват от Коалицията и допълват – Преди дни бяха освободени експерти с доказан природозащитен опит, които гарантираха опазването на българската природа — директорите на Национален парк Рила и Национален парк Пирин.

„Това е поредната стъпка за връщането на хора на статуквото на ключови позиции, предприета от това служебно правителство, което вместо да се ограничи до осигуряването на честни избори, действа като редовно. Чашата на търпението ни към министър Карамфилова преля, след като миналата седмица МОСВ отказа да защити Кресненския пролом, който се превърна в символ на безхаберието и системното погазване на европейското екологично законодателство с цел печалба на определен кръг строителни фирми. Новият национален съвет по биологично разнообразие (НСБР) към МОСВ (в който действащи природозащитни организации бяха заменени със Съюз на ландшафтните архитекти, които са озеленители, без отношение към редки и защитени видове, и Натура 2000) обезсмисли месеци работа и отхвърли предложението на научната общност, за сметка на предложение, разработено от частна консултантска компания и така отложи отново за неопределено време решението на казуса с магистрала Струма.“ е категоричната позиция на Коалиция „За да остане природа в България“.