СамокоВест

Силвио Томов ще представи изложбата си „Фотографски експерименти“ в Байракли джамия – Самоков

Споделете ни в

Изложба „Фотографски експерименти“ на Силвио Томов ще се открие на 05.07. 2022 г. от 18.00 ч. в Байракли джамия – Самоков.

Ще бъде представен и фотографски албум, а зрителите ще могат да се насладят на класически концерт, изнесен от виртуозните изпълнители проф. Йосиф Радионов и Григорий Димовски

Силвио Пламенов Томов e магистър по нова и съвременна българска история и понастоящем  докторант в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на книгата: „Щрихи от новата история на Самоков“. Публикувал е над 15 статии в списания като „Българска наука“, „Минало“, „Времена“, „Анамнезис“, годишник на асоциация „Онгъл“ и Институт за изследване на изкуствата (БАН). Публикува в местния печат в град Самоков. Член е на литературен клуб „Димчо Дебелянов“ в града. Интересите му са в областта на новата и съвременна българска история, местната история на град Самоков и околността му, както и история на българската фотография (също старите фотографски техники – теория и практика). Има завършен курс по аналогова фотография във фотошкола „Паралакс“ с ръководител Николай Трейман. Автор е на две документални изложби – за Иван Йончев и за Петър Боев. Негова творба е класирана във финалната изложба към Националната награда по фотография „Анастас Карастоянов“ 2021 г. Член е на Българския фотоклуб (основан през 1920 г.).

Изложбата е историко-фотографска и представя шест техники, както стари и позабравени, процеси така и нови. Също нестандартен поглед към фотографията – експерименти, като опит за най-пълно себеизразяване.

Зрителите ще могат да се насладят на класически концерт, изнесен от виртуозните изпълнители проф. Йосиф Радионов и Григорий Димовски.

Потърсихме мнението на автора на изложбата, който довери за читателите на Самоковест:

„За мен фотографията не е хоби, нито средство за запълване на времето, а начин на живот и определен тип мислене. Това, което я отличава от науката (например историята), която е моята първа страст, е липсата на ограничения и голямата свобода на изразяване, която ти дава.  Времето от първия кадър до изложбата. Всяка една творба извървява дълъг път и ти задължително го извървяш сам.  Това се отнася независимо дали си сам навън (или в група) и снимаш или сте „насаме“ с копирния апарат. Аз не мога да снимам по задължение или по поръчка. …Какво е за мен фотографията? Импулс, настроение, чувство, преживяване. Много повече от физическо регистриране на обекти, действие или перфектно изпълнение на дадена техника. Надявам се зрителите да усетят това, което и аз усещах, докато създавах тези изображения.“