СамокоВест

Секретарят на читалище-паметник „Отец Паисий” Теменужка Янкова се подигра с голямата актриса Стоянка Мутафова

Споделете ни в

В редакцията ни се получи писмото на  Димитър Китенов управител на една от най-старите импресарски  агенции В България – агенция „Ревю” от град  Пловдив, до кмета на общината Владимир Георгиев, което публикуваме дословно.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

Собственик и управител съм на една от най-старите импресарски  агенции В България – агенция „Ревю” от град  Пловдив.  В това си качество на 4 март 2013 година, проведох телефонен разговор с г-жа Янкова – секретар на читалище „Отец Паисий” – град Самоков, относно възможността за гостуване в залата на читалището на знаменитата актриса Стоянка Мутафова на дата 22 март 2013 година. Спектакълът е част от  националното  й турне, в чест и по повод на нейната 91 годишнина. Нашето предложение бе прието с адмирации, уточнени бяха всички условия и детайли, свързани с:  наемането на залата срещу съответното заплащане, органицазионно-техническите аспекти, каса, афиши, билети, график на дейностите, фиксирана бе дата за спектакъла –  22 март, с начален час – 18.30 ч. В резултат на този разговор и с убеждението,че договореното между сериозни партньори е повече от закон,  на 7 март 2013 година пристигнах в гр. Самоков, за да стартирам предварителната работа по рекламата, разпространение на афиши, отваряне  на каса, приемо-предаване на билети за спектакъл и т.н.

За моя огромна изненада разбрах, че всъщност спектакъл няма да има, тъй като залата не може да ми бъде предоставена. Причината за това била, че на следващия ден- 5 март-след нашия разговор с г-жа Янкова, залата била поискана от Искра Радева за нейния спектакъл „Веселите момчета“ за дата 27 март и г-жа Янкова решила, че не може да има 2 спектакъла през 5 дни и затова се отказва от гостуването на Стоянка Мутафова.

Първият логичен въпрос е :  Защо не бях  уведомен своевременно по телефона или по друг подходящ начин  за това решение, което представлява отмяна на договорени вече условия между представляваната от мен фирма и служебното лице,представляващо Читалище „Отец Паисий”-Самоков и  кой носи отговорност за направените от мен  разходи и изгубено време за пътуване и организация ?

Второ : На какво основание секретарят на Читалището прави преценката за това, че не може да има 2 спектакъла в края на месец март? След така направената преценка, редно ли е  същият да взима еднолично решение и да избира от името на гражданите  кой от двата предложени спектакъла ще бъде  предпочетен от публиката? Известно ли е на г-жа  Янкова,че  свободния пазар- какъвто би трябвало да има и в гр. Самоков- че именно пазарът е този,който определя кой  културен продукт е по-добър ? На какво основание  гражданите на Вашия град бяха лишени от възможността да изберат един или два спектакъла и  да водят нормален и разнообразен културен живот?

Трето:  Бихте ли  обяснили ситуацията на   Стоянка Мутафова – уважавана и високо ценена творческа личност в България, част от историята на българската култура, с официално писмо от името на Ръководството на Читалището и на град Самоков? Смятам, че не е мое право и задължение да давам обяснение за действия и решения на официални институции,каквито са Читалище „Отец Паисий” и  управата на гр. Самоков, но спектакълът се отменя не по моя вина. 

Уважаеми господин ГЕОРГИЕВ,

Искрено се надявам, че в качеството си на Кмет на Самоков ще разпоредите да бъде направена проверка по случая. Така или иначе градът, който управлявате, само губи от подобно отношение към артистите и организациите, занимаващи се с концертна и театрална дейност. Имате възможност да покажете, че  милеете за българската култура и театър не само на думи. А хора като г-жа Янкова, възползвайки се от положението си, че управляват единствената  работеща зала в града, следва да разберат,че с подобни постъпки и безхаберие петнят името на институцията „Българско читалище” и на града си.

Очаквам да получа отговор на настоящото писмо  в установения законов срок за отговор на жалби от  физически и юридически лица, нa посочените координати:

С уважение:    Димитър Китенов