СамокоВест

Седмицата на изкуствата „Боровец 2018“ започва с песен

Споделете ни в

От 18 до 20 май ще се проведе Седмица на изкуствата „Боровец 2018“. Читалище-паметник „Отец Паисий 1859“ ще участва в откриването на фестивала и ще представи сцена от оперетата „Веселата вдовица“ от Франц Лехар, в която участват хор „Рилска песен“ с ръководител Борис Георгиев и школата по класически балет с ръководител Ралица Стоянова. Хор „Рилка песен“ за втори път ще участват съвместно с мъжки хор от Холандия, а трио „Евридика” ще се включат с авторски песни на доц. д-р Георги Петков.

Организатор е Сдружение „Рила – 2011” с председател Ясен Чуруков и артистичен директор доц. д-р Жан Гологанов. Фестивалът е в памет на едни от най-добрите  български музиканти – самоковците Иван Янков и Румен Тосков-Рупето.

В програмата ще се включат и грациите от танцово студио „Кати денс“ с хореограф Катрин Митева, талантите от школата по танцово изкуство с ръководител Ралица Стоянова към читалище-паметник „Отец Паисий – 1859”, даровитите деца от танцова група FIRE STEPS към ОУ „Христо Максимов”, фолклорен ансамбъл „Слънце“, ансамбъл „Звездици“.

Конкурсната програма за камерни ансамбли и индивидуални изпълнители ще се проведе в 4 категории – класическа, електронна, поп и джаз и фолклорна музика.

Фестивалът включва и изяви в областта на изобразителното и приложно изкуство – живопис, графика, малка пластика, декоративно-приложни изкуства, съвременни форми – инсталации и пърформанс. Художници от СУ „Св. Климент Охридски” ще представят свои творби. Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград участва с художествена изложба  и модно ревю на студентите от специалност „Мода и моден  дизайн“, под ръководството на проф. д-р Емил Куков.

И тази година домакин на събитието е х-л „Самоков“ в Боровец. Официалното откриване започва в 18 часа на 18 май (петък).