СамокоВест

Самоковци се интересуват от финансиращи програми за неземеделски дейности

Споделете ни в

Екипът на Областен информационен център София-град и София-област организира изнесена приемна на площад „Захарий Зограф“ в Самоков. Приемната бе посетена от над 70 души. Интересът на самоковци бе насочен основно към Програмата за развитие на селските райони и подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Чрез нея се субсидират инвестиции в неземеделски дейности, които са насочени към развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги); развитие на услуги във всички сектори (например: грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и услуги базирани на ИТ); Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление; развитие на занаяти (включително предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности) и други неземеделски дейности.

Част от посетителите проявиха интерес и към възможностите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за стартиращ бизнес по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020.

Експертите на ОИЦ – София Лина Савова и Силвия Ангелова разясняваха, че предстои да стартира процедура „Насърчаване на предприемачеството“ по приоритетна ос 2 на Оперативната програма. Целта ѝ e да бъдат създадени и развити нови предприятия в приоритетни сектори на Националната стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия 2014-2020 г. и специфични сфери, свързани с преодоляването на европейски и регионални предизвикателства.

Те уточниха, че заинтересованите могат да се възползват и от възможностите, които ще предостави Местната инициативна група в Самоков в изпълнение на одобрената Стратегия за местно развитие.

Откритата приемна в община Самоков е част от информационна кампания на ОИЦ-София, която се провежда във всички общини от Софийска област и има за цел да популяризира актуални и предстоящи процедури по програмите, съфинансирани от ЕСИФ.