СамокоВест

Самоков остава вързан за ВиК-София во веки веков

Споделете ни в

avariq cheshma mivka vodaДоговор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията и предоставяне на водоснабдителни и канализационни услуги със съществуващия ВиК оператор – „ВиК“ ЕООД – град София беше подписан днес в Областната администрация на Софийска област, съобщават от пресофиса на областния управител. Това стана след извънредното заседание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД-София, на което бяха одобрени текстовете на договора и приложенията към него. Договорът е подписан от Областния управител на Софийска област Росица Иванова, която е и председател на Асоциацията по ВиК и управителят на „ВиК” ЕООД-София Никола Нитов, е посочено в съобщението. Според областен управител Иванова, с подписването на договора Асоциацията по ВиК осигурява възможност на общинските власти без ограничения да кандидатстват и усвояват финансови средства по Оперативните програми на Европейския съюз чрез разработване и реализиране на проекти във водния сектор. Като следваща важна задача, която стои пред Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „ВиК” ЕООД-София, Росица Иванова открои консолидирането на цялата територия на Софийска област, което ще стане, след като към Асоциацията се присъедини и община Ботевград, се казва още в прессъобщението. /ВиК дейностите в община Ботевград се изпълняват от самостоятелно общинско дружество, бел.на ред./

Припомняме, че Граждански инициативен комитет по въпросите на ВиК услугите в Община Самоков близо две десетилетия работи отдадено за учредяване на самостоятелно общинско предприятие. Известно е, че цялата ВиК мрежа на територията на Самоков е общинска собственост, изградена в по-голямата си част с безвъзмездното участие на гражданите. През 1995-1996 г. тя е предоставена за ползване от „Водопровод и канализация“ ЕООД-София. Предложението на Инициативния комитет за отделяне на Община Самоков в самостоятелна обособена територия извън обхвата на „ВиК“ЕООД-София бе подкрепено от 7 500 граждани на общината, подписали се срещу неоправдано високата цена и лошото качество на ВиК услугите. През целия период, през който водоснабдяването на общината е в ръцете на „ВиК“ЕООД-София, дружеството не е вложило и един лев инвестиции за обновление и възстановяване на остарялата мрежа и съоръжения и за модернизиране на ВиК системата.

Какви са ползите и каква е вредата от оставането на Община Самоков към ВиК-София всеки сам може да прецени. Посочваме само, че във всички общински дружества цената на ВиК услугите е много по-ниска, а инвестициите в обновление и модернизиране на мрежите и съоръженията многократно по-високи. В същото време самоковци продължават да плащат една от най-високите цени на водата, независимо че доставянето й на цялата територия на общината е на самотек. Честите аварии и течовете са неоспоримо доказателство, че мрежата е необратимо остаряла и не се прави нищо за нейната подмяна. Безобразията с удавени животни и разлагащи се трупове във водоемите са ежегодни. Скандалът с липсата на вода навръх Нова година в Боровец окончателно разби мита за Община Самоков като център на туризма и завинаги отказа хиляди българи да почиват в курорта.

Така че, уважаеми госпожи и господа, другари и другарки, селяни и граждани, да ни е честито подписването на договора.

One thought on “Самоков остава вързан за ВиК-София во веки веков

  1. Трябва да се учреди самостоятелно общинско предприятие. Просто е нужно!

Comments are closed.