СамокоВест

Самоковското дружество „Самел 90“ спечели проект по програма „Иновации и конкурентоспособност“ на стойност над 1,6 млн. лв.

Споделете ни в

През периода 2018-2020 година предприемчив и талантлив екип на самоковското дружество „Самел 90“АД кандидатства с проект „Разработване на продукт и производствени иновации“. Проектът бе одобрен и предприятието спечели финансиране по ОП „ Иновации и конкурентоспособност“. Общата стойност на проекта е 1 609 189,17 лв., от които безвъзмездна финансова помощ 869 389,82 лв. и собствено финансиране 738 799,35 лв.

Ръководител на проекта е инж. Венета Попова. По изпълнението му работи екип от 19 специалисти в областта на механиката, електрониката и керамиката.

Закупеното оборудване включва пещ за изпичане на детайлите от пиезокерамика, лентошлифовачна и полираща машина, стационарен кран с метална колона, софтуер за програмиране на струго-фрезови автомати с ЦПУ, горелка. Оборудването е използвано не само за нуждите на проекта, но допринася и за увеличаване производствените възможности на фирмата.  

По проекта е разработена иновативна автономна система за производство на водородна – кислородна смес, използваща алтернативна енергия, за нуждите на индустриални котелни стопанства. Водородният генератор може да се захранва не само от ел. мрежата, но и от соларна система, която освен че е екологично чиста, използва неограничен източник на енергия. Трансформираната слънчева енергия се съхранява в акумулаторен блок с голям капацитет, което дава възможност за непрекъснат режим на работа. Иновацията е с висока енергийна ефективност, тъй като намалява с приблизително 15% разходът на основно гориво. При подаване на по- голямо количество водородно- кислородна смес икономията може да достигне 50%.

Според изпълнителния директор на дружеството инж. Петър Георгиев, подобен тип иновации не се популяризират достатъчно в страната ни, но тя ще бъде патентована както в България, така и чужбина.