СамокоВест

Самоковският кмет поиска близо 33 000 лв. за режеща глава за отстраняване на крайпътните дървета. Съветник Лобутов: Подготвил съм оферта за 13 900 лв.

Споделете ни в

За пореден път кметът Владимир Георгиев внесе пред Общински съвет- Самоков докладна за допълнителни капиталови разходи за една и съща дейност. Исканията са да се купи техника, за машинно почистване на крайпътните канавки и отстраняване на  дърветата, с цел подобряване проходимостта и видимостта по пътищата.

Както писахме, кметът вече потроши 30 000 лв. за мулчер, който се оказа негоден за дейността, тъй като не може да почиства растителността където има мантинели.

На юлската сесия на Общинския съвет, по повод инцидента с д-р Димитър Панев на пътя Самоков- Гуцал, общинският съветник Емил Кривошиев отбеляза: “ Преди три години, когато се гласуваха средствата за този мулчер, в ОбС имаше дискусия, че той е напълно излишен и няма да върши работа. Дойдохме си на думата.” Георгиев обаче не само не даде отговор, но отправи искане към съветниците за нови 25 000 лв. за покупка на прикачен инвентар за трактора към депото за отпадъци, с който да се извършва дейността. Така общата сума, която по всяка вероятност ще бъде хвърлена на вятъра, набъбва до 55 000 лв. В крайна сметка, макар и на принципа „след дъжд – качулка“, общината взе под наем  специална машина, с която да се извърши пълно почистване на странична растителност на междуселищните общински пътища. При каква наемна цена така и не стана ясно.

На заседанието на Общинския съвет от 27 октомври 2022 г. кметът Владимир Георгиев отново внесе докладна за допълнителни капиталови разходи в размер на 77 640 лв. за покупката на косачка за канавки за сумата от 35 940 лв., режеща глава за контрол на крайпътни дървета и клони за 32 640 лв. и хидравлична ротационна косачка за 8 880 лв. Средствата ще се вземат от „Други дейности по жилищната строителство, благоустройство и регионално развитие”.

Общинският съветник Любомир Лобутов предложи да се изискат още две оферти, за да се избере най-доброто предложение. Той отбеляза, че режещата глава не е удачен избор, не е функционална, има много по-добри технически решения.  

В отговор кметът Владимир Георгиев посочи, че това е оферта на фирмата, наета да прочисти страничната растителност по пътищата и допълни, че така предложените са се оказали най-функционални за нашите условия. Лобутов го репликира, че могат да се намерят по-изгодни и по-практични предложения. Има фирми, които предлагат режещи глави за 13 900 лв., а ние залагаме 32 640 лв., подчерта той.

В крайна сметка избраниците ни, както всеки път, приеха предложението на кмета за 77 640 лв. , с обяснението от страна на председателя на Общинския съвет Христева, че това е само финансовата рамка, а не окончателната поръчка.