СамокоВест

Самоковският кмет подписа два договора за финансиране на проекти за 255 513 лв. Кой, как и по какви критерии определя избраниците?

Споделете ни в

Кметът и председател на Управителния съвет на МИРГ Самоков Владимир Георгиев подписа договор за финансиране на проект на „РИЛА ФУУД“ ООД. Проектът е на  обща стойност 93 725.98 лева, като половината от тях е собствено финансиране, информират от Общинска администрация – Самоков. С тези средства се предвижда да бъде закупено кухненско оборудване, което значително ще подпомогне дейността на фирмата. Изпълнението на проектните дейности ще подобри диверсификацията на местната икономика и ще подчертае местната идентичност. Финансирането на предвидените дейности се осъществява в рамките на Мярка 03 „Диверсификация на рибарската територия в дейности като туризъм, култура и услуги по Програма за морско дело и рибарство” 2014-2020 г.“ от Стратегия за Водено от общностите за местно развитие на Сдружение „Местна инициативна рибарска група“ Самоков.

Независимо, че на страницата на Община Самоков няма информация, от Министерството на земеделието обявиха, че зам.- министърът и ръководител на Управляващия орган на Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г. Стефан Бурджев е подписа два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с председателя на Управителния съвет на МИРГ Самоков и кмет на община Самоков – Владимир Георгиев. Единият договор е с „Рила фууд “ ООД, ръководена от  Асен Чапкънов и Георги Анев, на обща стойност 93 725.98 лева. А другият с „Транстех“ ООД, с управител Кирил Доганов, за сумата от  161 787.25 лева.

Както е известно, Кирил Доганов е съпруг на доскорошния зам. кмет по финанси на община Самоков Сия Шехтанова, която изненадващо бе заменена на този пост от Дончо Зашев. Логично възниква въпроса има ли връзка между двете събития. Можем само да гадаем дали е скрита форма на шестцифрено обезщетение или принципно избраниците са публично известни лица, свързани по един или друг начин с властимащите? Така и не е ясно кой, как и по какви критерии определя проектите и фирмите, които да бъдат финансирани. Информацията по тези въпроси тъне в дълбок мрак!

Иначе от Министерство на земеделието и храните посочват, че реализацията на проектите щяла да доведе до оптимизация на производствените разходи, повишаване на  конкурентоспособността на фирмите. Изпълнението на проектните дейности щяло да подобри диверсификацията на местната икономика и да подчертае местната идентичност. Одобрената безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50%. „Подписано бе и допълнително споразумение към Споразумението за управление на стратегия за водено от общностите местно развитие по Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 с бенефициент Сдружение МИРГ Самоков, с което бе одобрено прехвърляне на средства към по-атрактивните мерки и цели устойчиво териториално развитие, повишаване на конкурентоспособността и жизнеспособността на региона, както и насърчаването на социалното сближаване и разкриването на нови работни места от рибарската общност.“, съобщават още от МЗХ.