СамокоВест

Самоковските управници не изпълняват решение на ВАС за незаконосъобразност на такса смет. Граждани настояват за наказателна отговорност

Споделете ни в


Групата активни самоковци, които атакуват пред съда реда и начина за определяне на такса смет на територията на община Самоков внесоха молба до Административен съд – София с настояване две от решенията на самоковските общинари, взети на заседанието от 18-ти декември 2019 г., да бъдат обявени за нищожни.

Припомняме, че АССО отмени текстове от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на Общински съвет-Самоков, като незаконосъобразни. ВАС потвърди решението на първоинстанционния съд. Решението на върховните магистрати е окончателно и следва да бъде изпълнено в законоустановения срок. Но това така и не се случва.

Важно е да се знае, че съдът разпореди – РЕШЕНИЕТО, след влизането му в сила, да се изпрати на Общински съвет-Самоков, за да го обнародва по начина, по който е обнародвано оспореното решение, като представи доказателства пред Административен съд- София област за изпълнение на това задължение.

Но вместо да изпълнят решението на съда, самоковските управници разшириха обхвата на противозаконните си решения. На посоченото заседание новосформираният Общински съвет изгласува същите текстове в Наредбата за управление на битовите отпадъци и наложи дискриминационна такса за по-голямата част от самоковци, като налогът за живеещите в трета и четвърта зона на града скочи с повече от 68%.

В молбата си авторите настояват съдът да обяви нищожността на Решение №18 и Решения №15 от 18.12.2019г.  на Общински съвет-Самоков, с които съответно се изменя и допълва Наредбата и се определя размера на такса смет. В мотивите си Илия Масларски,  Константин Панев, Анжелино Димитров и Димитър Стойчев посочват, че решенията на Общинския съвет са в противоречие с ВЛЯЗЛОТО В СИЛА РЕШЕНИЕ на Върховния административен съд от 11.06.2019г. Считаме, че е редно да обсъдите и въпроса за наказателната отговорност на кмета на община Самоков и на общинските съветници, които са взели участие в проведеното на 18. 12. 2019г. заседание и са гласували ПОИМЕННО за приемане на незаконосъобразните решения, посочват вносителите на молбата.

Уважаеми дами и господа Административни съдии, ние смятаме, че е редно да изследвате в детайли противоправното поведение на горепосочените длъжностни лица, се посочва в молбата. Авторите се обръщат към съдебния състав с молба при изследването на всички факти и обстоятелства около конкретния казус да бъде извършена проверка на досегашните Одитни доклади на Сметната палата, за да стане ясно дали средствата от Такса битови отпадъци са изразходвани  по предназначение. Ние считаме, че част от тези финансови потоци са отивали за осигуряване на работните заплати на служителите от  различните отдели в доста раздутия щат на Общинската администрация, посочват в молбата си Илия Масларски,  Константин Панев, Анжелино Димитров и Димитър Стойчев. Те настояват магистратите от АССО да вземат отношение и по въпроса НАДВЗЕТИТЕ СУМИ ОТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ на община Самоков, след влизането в сила на решението на ВАС (11.06.2019 г.) до  18.12.2019г. Те изтъкват още, че институциите, до които е изпратена молбата – АССО, ВАС, Теодора Точкова – главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет и Наталия Николова – софийски окръжен прокурор, биха могли да посочат и кой е най-подходящият способ за връщането на данъкоплатците на тези надвзети суми.