СамокоВест

Рязък спад на заболелите с Covid – 19 в община Самоков за първата половина на август

Споделете ни в

Рязък спад на заболелите с Covid – 19 на територията на община Самоков отчитат проведените PCR-тестове.

За последните две седмици общият брой на диагностицираните с положителен PCR е 8. За сравнение през юни броят на заболелите беше 180, а през юли 80.

Значителният спад се дължи на навременната реакция по тестване и установяване на огнищата, своевременно карантиниране на болните и контактните лица и ограничаване на дифузното разпределение, обясняват от местния кризисен щаб. Така още от средата на юли започна да се наблюдава положителна тенденция към сериозен спад на заразените, като за първата половина на август броят им спадна на 8. Към тази сутрин общият брой на диагностицирани лица за територията на община Самоков от началото на извънредното положение е 271. За първите две седмици на август сериозен спад бележи броят на карантинираните лица – общо 18, като към тази сутрин под карантина са само 5 лица, което е с 38 по-малко началото на месеца, а за същия период е изтекла карантината на 60 лица.

Спрямо статистиката тази сутрин активните лица са 52, или броят им спрямо началото на месеца е намалял с 13. От активните заболели 1 е настанен в болница, а останалите са на домашно лечение. За последните две седмици е починал един човек от коронавирус, с което общият брой на починалите от началото на пандемията в Община Самоков е 9.

От Общинския кризисен щаб обаче предупреждават, че затихващата пандемия не трябва да ни успокоява, предвид че от 7 болни се разрази сериозна епидемична обстановка в града. От Щаба препоръчват да се спазват мерките и да се ограничат събиранията, за да бъде сведен броят на заразените до нула. На това основание са отменени съборите по селата и традиционният празник на Самоков. В по-малките населени места се правят само курбани за здраве, на които обаче отново се събират много хора.