СамокоВест

Риболовното сдружение „Балканка“ блокира изграждането на язовир „Яденица“

Споделете ни в

Жалба на риболовното сдружение „Балканка“ доведе до отмяна на заповедта за предварително изпълнение на решението за ОВОС на язовир „Яденица“ от Върховния административен съд (ВАС), публикува вестник „Капитал“. Ефектът може да е значително забавяне на проекта, тъй като, за да може дейностите по него да продължат, първо ще трябва да приключи процедурата по обжалване на самия ОВОС. Именно за да избегне това забавяне, от НЕК са поискали ОВОС да може да влезе в сила с предварително изпълнение, което означава, че евентуално обжалване няма да е пречка за по нататъшните процедури по проекта.

Самата заповед е била издадена от министъра на околната среда и водите Нено Димов в началото на август. „Балканка“ обаче подава жалба срещу този акт, а на 18 август тричленен състав на ВАС постановява неговото отменяне като незаконосъобразен. От МОСВ са коментирали за „Капитал“, че предстои да вземат решение дали ще обжалват пред петчленен състав в законосъобразния едномесечен срок.

Къде бърка министърът

Мотивите, с които риболовното сдружение обжалва заповедта за предварително изпълнение, са, че тя може да бъде издадена само ако бързата реализация на проекта е свързана с осигуряване на живота и здравето на гражданите, както и със защита на важен държавен или обществен интерес, което не е случаят на „Яденица“.

До същите изводи е стигнал и съдът, според който липсват доказателства, че язовир „Яденица“ представлява обект от особено важен държавен и обществен интерес, включително и като резервна мощност, чиято цел е да балансира енергията от фотоволтаици и вятърни перки. В акта на ВАС се посочва още, че изграждането на язовира е започнало още през 1999 г. и няма доказателства, че трябва да се бърза с издаване, като се издава заповед за предварително изпълнение.

Какво следва

Сега вариантите са МОСВ да обжалва решението пред петчленен състав на ВАС, но според юристи шансовете им за различен резултат са минимални.

Това означава, че проектът ще бъде блокиран, докато не приключи обжалването на ОВОС, което според Димитър Куманов от сдружението може да отнеме около две години. Така проектът ще трябва да стои на трупчета, тъй като без влязъл в сила ОВОС няма как да му бъде издадено разрешително за строеж.

Източник: www.capital.bg