СамокоВест

Разпределят 10 работни места по схемата „Подкрепа за заетост“

Споделете ни в

samokov centar bezrabotica naselenieСъветът за сътрудничество проведе заседание за разпределение на отпуснатите допълнително 10 работни места по схемата „Подкрепа за заетост“. Проектът започна през август 2012 г. С него за първи път по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” се дава възможност на работодателите от реалния и публичния сектор да получат пълна субсидия за възнагражденията на всяко наето безработно лице. За работодателите от реалния сектор тя е в размер на минималния осигурителен доход за съответната икономическа дейност и квалификационна група професия, а за работодателите от публичния сектор – 380 лв. Освен заплатите и осигуровките на наетите безработни, ще се стимулират и наставниците. Те ще получават за период от шест месеца 50% от минималната работна заплата.
Приоритетно ще бъдат наемани хора от уязвимите групи на пазара на труда: младежите до 29 години, хората над 55-годишна възраст и безработни от циганския етнос с ниска професионална квалификация и недостиг на умения.
Предстои предложенията на Съвета за сътрудничество за разпределение на отпуснатите 10 работни места да бъдат разгледани от директора на Агенцията по заетостта, след което ще се направи класиране.