СамокоВест

Радан Кънев: Не може Конституцията да се променя от хора, избрани с бухалка

Споделете ни в

radan krustevНе може МВР да е предизборна бухалка на изборите и Конституцията да се променя от хора, които са избрани с бухалка.Това заяви в „Лице в лице“ председателят на ДСБ Радан Кънев. Той представи стъпките, които ще предприеме Реформаторският блок за промяна на държавата. Първа стъпка – административна реформа чрез прилагане на европейските правила за конкурсно начало, която да направи партийните назначения невъзможни. На второ място – промени в съдебната власт. На трето – спешни икономически мерки. Следват новите правила в МВР и в медиите по отношение на собствеността и конкуренцията, заяви Кънев. Необходими са големи промени в правоохранителната система, категоричен е лидерът на ДСБ, за да може корупцията да се сведе до минимум. Корупцията в България прави хората много бедни, каза още Кънев.

„Следващият парламент трябва да извърши промени в Изборния кодекс и да подготви свикването на ВНС с проект за радикални реформи в държавата. Неговият мандат трябва да е предварително уточнен и да не е по-дълъг от една година и половина до две. „В България опозицията има много ясно начертан път отвъд оставката. Необходимо е много повече от различно мнозинство в Народното събрание. Мнозинството се сменя много лесно. Когато то се формира на базата на покупко-продажба, е необходимо незабавно разпускане на този парламент. Краят на това унижение започва с оставка и нови избори. След това обаче трябва да се продължи с мерки, които да прекратят тези практики“, заяви Кънев в отговор на въпроса – Накъде след оставката?

Той изключи каквато и да било възможност за коалиция с БСП и ДПС. „Това са партии които пазят статуквото в България. Те бяха създадени с тази цел”, уточни лидерът на ДСБ. По отношение на ГЕРБ Радан Кънев каза, че от партията на Бойко Борисов не са проявили интерес към предложените мерки, които бяха оповестени от Реформаторския блок в неделя. „Правосъдна реформа и Цветан Цветанов – не става“, допълни още той.

Лидерът на ДСБ обяви, че до Коледа партиите от Реформаторския блок ще сключат коалиционно споразумение, което вече е почти в окончателен вариант. То урежда общо участие не само в изборите за Европейски парламент, но и за следващи вотове. 

One thought on “Радан Кънев: Не може Конституцията да се променя от хора, избрани с бухалка

Comments are closed.