СамокоВест

Работата на ВСС е да докладва на законодателната, не на изпълнителната власт

Споделете ни в

dimitar delchevРаботата на ВСС е да докладва на законодателната, не на изпълнителната власт. Това заяви в студиото на БНТ Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисия в парламента. Вчера окончателно се доказа, че това е ВСС на разваления телефон,
категоричен бе Делчев.
Реформата в съдебната система трябва да бъде дълбока, такава каквато я искаме от Реформаторския блок и в следващите няколко месеца трябва да бъдат направени сериозни стъпки в тази посока чрез изменения в редица закони, каза той. Приемането на явното гласуване във ВСС в Закона за съдебната власт ще направи институцията по-прозрачна и ще може да бъде контролирана от гражданите, добави той.
На въпрос за електронното гласуване Делчев заяви, че до 13 февруари Народното събрание трябва да вземе принципно решение за въвеждането му, а Реформаторският блок ще застане зад мнението на двата милиона души, които казаха да на референдума. Според думите му електронното гласуване ще спомогне за подобряване на демократичността на процеса, но не трябва да се бърза с въвеждането му, за да бъде гарантирана сигурността.