СамокоВест

Промени в бюджета на община Самоков за 2022 г. гласува Общинският съвет

Споделете ни в

На отложеното от четвъртък за днес юнско заседание на Общински съвет-Самоков бяха приети промени в бюджета на Общината за настоящата година.

По докладни на кмета Владимир Георгиев бяха увеличени средствата за Социалния патронаж. Предвидени бяха 30 000 лв. за закупуване на микробус. Общинският съветник Ваньо Тодоров предложи сумата да бъде завишена, за да се купи качествен автомобил, а не веднага да се започнат ремонти по него. В отговор зам. кметът Зашев уточни, че става въпрос за покупка втора употреба, тъй като фирмите, с които са разговаряли не се ангажират да доставят нов автомобил в рамките на 6 месеца. В момента това е пазара, допълни Зашев.

Допълнително бяха гласувани 20 000 лв. за конвектомат, 12 000 лв. за кухненски съдове, 2 400 лв. за зеленчукорезачка, 3 300 лв. за картофобелачка, 2 000 лв за дооборудване с втори конвектомат и 5 000 лв. за материали.

Списъкът провокира съветник Васил Благоев да възкликне – нали гласувахме средства за ново оборудване на стола и попита сега какво оборудваме. В отговор зам. кмет Зашев обясни, че допълнителните разходи са във връзка с разширяване дейността с приготвяне храна за децата от училищата, с което обемът на работа значително е нараснал. Ако в началото на годината техният брой е бил 200-250 деца сега е 450-500, уточни Зашев. Не увеличаваме персонала, а инвестираме в ново оборудване, каквото са картофобелачката и зеленчукорезачката, изтъкна той.

Без коментари бяха приети 12 000 лв. за Автоклав за стерилизация на медицински материали и 5 000 лв. за Клетка на Роше по позиция Лечебна физкултура.

Общинарите добавиха нови позиции в Списъка за капиталови разходи:

– Навес за техника на РЦУО  за сумата от 62 149 лв., като средствата се осигуряват от позиция „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци”.

– Програмен продукт за технически дейности за Общинска администрация на стойност 84 000 лв., като средствата отново се осигуряват от позиция „Закриване и рекултивация на старо депо за твърди битови отпадъци

– Професионален компресор – ОП „РЦУО” за 4 800 лв.

Д-р Панев попита сумата от над 140 000 лв. спестени ли са от закриването на старото Депо или са в резултат на отказ от дейности. И за какъв програмен продукт става реч, запита още той.

В отговор кметът Владимир Георгиев посочи: „Относно програмния продукт в списъка за капиталовите разходи са заложени средства, с които искаме да оцифриме и регулацията, и кадастъра в ТСУ. Да можеме изцяло по електронен път да се работи горе. Средствата са необходими за самото оцифряване и заснемане“.

По докладна записка на кмета Георгиев, за отваряне и поддръжка в рамките на една учебна година на образователна школа Академия Телерик за дигитални компетентности за деца от 1-ви до 12-ти клас от училищата на територията на община Самоков, Общинският съвет отпусна средства в размер на 7000 лв. за провеждането и издръжката, за период от една учебна година на Училищна Телерик Академия в Самоков, като средствата за финансиране се осигуряват от дейност „Неспециализирани училища, без професионални гимназии“ – дофинансиране.

Независимо от изявлението на съветник Панев, че той няма да подкрепи това предложение, защото Училищна Телерик Академия е частна фондация и би трябвало да набира средствата си от частни лица, от бизнеса, заинтересован от създаването на кадри, а не от бюджета на общината, избраниците ни, както обикновено, гласуваха с 21 „За“ и само двама с „Въздържам се“.