СамокоВест

Прокуратура и МОСВ в сериала ТЕЦ „Бобов дол“: Ние го затваряме, те го пускат!

Споделете ни в

Епизод пореден!

МОСВ пак затвори временно пещите за биомаса и отпадъци на ТЕЦ „Бобов дол“. Това се случва само две седмици след като предишната забрана на екоминистерството отпадна. Във връзка с разпореждане на Върховна административна прокуратура от 31 март и заповед на министъра на околната среда и водите от 6 април експерти от РИОСВ-Перник, РИОСВ-Враца, РИОСВ-София и РИОСВ-Стара Загора извършиха комплексна проверка на дейността на ТЕЦ „Бобов дол“ ЕАД, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Проверката включва изпълнение на условията по комплексни разрешителни за горивна инсталация за производство на електрическа енергия и депо за неопасни отпадъци, както и всички нормативни изисквания за съвместно изгаряне на отпадъци.

Според екоинспекторите ТЕЦ-ът, свързван с Христо Ковачки, е нарушил серия изисквания. Установени са нарушения и неизпълнения от страна на оператора на основни задължения в областта на екологичното законодателство. Не отговаря на изискванията автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии. Не е извършено основно охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството. За останалите отпадъци не са съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване. Констатирано е неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, който следва да се използва единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация.

Ретроспекция на събитията:

През януари проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ установи, че се горят отпадъци без разрешително. Тогава прокурори и следователи влязоха на проверка в централата. На 23 януари стана ясно, че е отнето разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а Емил Христов беше арестуван. Последствие той бе освободен с мярка „парична гаранция“ от 30 000 лева.

По-рано – през февруари, ВАП съобщи, че е възложила на екоминистъра да провери централите, свързвани с Ковачки, за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, внесени от ЕС. В Бобов дол на място отиде и главният прокурор Иван Гешев заедно с министъра на вътрешните работи Младен Маринов. Двамата обявиха, че са констатирали две нарушения, първото от които е замърсяване на въздуха, като даже било образувано досъдебно производство за това, че централата е горяла боклук, смесен с въглища.

„Освен това на площадка в съседство с централата нерегламентирано се складира боклук за изгаряне, който най-вероятно не отговаря на показателите за т.нар. RDF“, каза тогава главният прокурор.

Преди това екоминистърът съобщи, че смята да забрани горенето на RDF в централата, докато тя не изпълни всички условия в комплексното си разрешително. От ТЕЦ „Бобов дол“ обаче заявиха, че разрешителното не изисква изграждане на нови пречиствателни съоръжения, за които споменава министърът.

Според комплексното разрешително в ТЕЦ „Бобов дол“ могат да се изгарят по близо 100 тона RDF отпадък на денонощие, а от централата са поели ангажимент да монтират станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в самия Бобов дол.

Екoлoгични oргaнизaции и грaждaни обаче вoдят дeлo cрeщу рaзрeшитeлнoтo зa изгaрянe нa oтпaдъци, издaдeнo oт ИAOC нa ТEЦ „Бoбoв дoл“. Към дeлoтo ce приcъeдини и Oбщинa Бoбoв дoл. Жaлбa бe изпрaтeнa и дo Eврoпeйcкaтa кoмиcия.