СамокоВест

Прокуратура и Икономическа полиция отново в ТЕЦ „Бобов дол“. Екоминистърът привикан от зам. главния прокурор

Споделете ни в

Прокуратурата и „Икономическа полиция“ отново влязоха в ТЕЦ „Бобов дол“. Проверката е по сигнал, че там е възобновено изгарянето на отпадъци. Директорът на ТЕЦ-а съобщи пред Нова тв, че на място има екипи на Регионалната инспекция по околната среда и водите. Ще бъде проверено дали централата разполага с всички необходими инсталации за опазване на околната среда и какъв точно отпадък се гори.

В тази връзка, днес Министърът на околната среда и водите Емил Димитров се яви в прокуратурата, съобщава БГНЕС. На влизане той обясни, че го е повикал се зам.-главният прокурор. Екоминистърът посочи, че в момента в топлоцентралата се горят част от софийските отпадъци. В противен случай София щяла да „замирише“.

Няма на инат да си дам оставката, но ако ще се занимаваме не с кризата, а с други работи, може и някой по-достоен да се заеме с поста, заяви той и призна, че е трудно.

Както вече публикувахме, дупнишкият е-вестник „Камертон“ оповести, че  от вторник (24 март) ТЕЦ „Бобов дол“ тихомълком е започнал отново да гори боклук.

Припомняме, че тогава изпълнитeлният дирeктoр нa дружecтвoтo Eмил Хриcтoв потвърди пред „Камертон“, че принудитeлнaтa мяркa, нaлoжeнa oт миниcтърa нa oкoлнaтa cрeдa и вoдитe Eмил Димитрoв прeди oкoлo двa мeceцa, e oтпaднaлa. Според информацията ще могат да се изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа. Подновеното изгаряне на отпадъци предизвика сериозно недоволство сред местното население.

Кратка хронология на събитията:

През януари проверка в ТЕЦ „Бобов дол“ установи, че се горят отпадъци без разрешително. Тогава прокурори и следователи влязоха на проверка в централата. На 23 януари стана ясно, че е отнето разрешителното на ТЕЦ „Бобов дол“ за горене на отпадъци.

На 20 февруари пък директорът на ТЕЦ-а Емил Христов беше арестуван. Последствие той бе освободен с мярка „парична гаранция“ от 30 000 лева.