СамокоВест

Прожекция на филма „Бунище Земя“ с Джеръми Айрънс и в Самоков

Споделете ни в

Филмът ще предизвика самоковци да се замислят как Самоков се превърна от град на туризма в град на боклука.

Едновременно ужасяващ и красив, филмът с участието на Джеръми Айрънс представя истинските проблеми, но и истинските решения.

На каква опасност са изложени хранителната верига и околната среда заради замърсяването на въздуха, земята и морето с отпадъци? От филма ще научите изненадващи факти за непосредствения и възможен риск за здравето ви. На различни места от Исландия до Индонезия кинозвездата Джеръми Айрънс разговаря с учени, политици и обикновени хора, върху чието здраве и ежедневие отпадъците са оказали сериозно отрицателно влияние. Във визуално отношение и с емоционалното си въздействие филмът е едновременно страховит и красив и се стреми да разбуди политиците и обикновените хора.

Автор на оригиналната музика е носителят на Оскар – Вангелис.

Документалният филм на Кандида Брейди за опазването на околната среда е показан на кинофестивала в Кан през 2012 година, а на 7 март бе и специалната му прожекция пред Европейския парламент, като част от събитие на Европейската мрежа за Нулеви отпадъци.

Докато Европейската комисия представя своята концепция за ограничаване на пластмасовите отпадъци, филмът „Бунище Земя“ нагледно показва страшните и дългосрочни последствия от изхвърлянето на тонове пластмаса под формата на торбички, бутилки, чашки др. ежедневни предмети за еднократна употреба.

Наложеното ни потребителско поведение на постоянно купуване и изхвърляне на продукти-еднодневки ни заблуждава, че щом попадне в кофата, боклукът става „нечий друг проблем“.

Но уж напредналата човешка цивилизация все още използва средновековни начини за отърваване от отпадъците си – погребване в дупки и изгаряне. Последствията – и очевидни, и невидими – носим всички.

Темата е особено актуална за самоковските зрители заради многогодишните проблеми с отпадъците. Десетките диви сметища навсякъде около Самоков и във всички села от Общината. Безобразията с отпадъците в местността Рашид бегов чифлик, които и до ден днешен не намериха решение. Състоянието на старото бунище. Така и не проработилото Регионално Депо за отпадъци, което, както стана ясно, е по напълно остаряла технология, отдавна отречена в нормалните държави.

Филмът ще предизвика самоковци да се замислят как Самоков се превърна от град на туризма в град на боклука.

Надежда за решение, разбира се, има и филмът я показва. По пътя към Нулеви отпадъци са поели малки и големи бизнеси, отделни семейства и общности, както и цели градове и региони – Сан Франциско, Нова Зеландия и много други.

Филмът ще бъде прожектиран на 30 май (сряда) от 18:00 ч. в Hub-а – сградата на бившия Общински съвет