СамокоВест

Приемането на Бюджет 2020 на община Самоков провокира питания и предложения

Споделете ни в

Общински съвет-Самоков прие бюджета на общината за 2020 година. Проектът бе представен от зам. кмета Сия Шехтанова.

Планираните приходи възлизат на 42 550 702 лв., включващи приходи за делегирани държавни дейности в размер на 21 024 232 лв., местни приходи – 20 205 273 лв. и дофинансиране на делегирани държавни дейности с местни приходи, в размер на 1 321 197 лв.

Местните приходи се формират съответно от: данъчни постъпления са в размер на 4 250 000 лв., неданъчните приходи – 9 124 202 лв. и включват постъпления от собственост (3 766 598 лв.), приходи от общински такси (4 037 900 лв.), от глоби, санкции и наказателни лихви (326 718 лв.), други неданъчни приходи (1 608  500 лв.), приходи от концесии (53 200 лв.), продажба на общинска собственост (710 000 лв.), внесени ДДС и други данъци върху продажбите (1 378 714 лв.)

Планираните разходи включват 7 071 650 лв. за благоустрояване, 2 650 615 за социално подпомагане и грижи, 2 706 919 в направление култура и почивно дело, 3 089 038 за икономически дейности, 1 002 155 лв. за отбрана и сигурност, 697 738 за здравеопазване, услуги 783 645 лв.

Най-големият разход е предвиден за функция Образование – 15 975 496 лв.

Предвидените за 2020 година капиталови разходи са в размер на 4 786 444 лв.

Обсъждането на бюджета провокира питания и предложения.

Д-р Димитър Панев коментира порочната практика още на следващото заседание да се внасят докладни с предложения за корекции. По отношение на капиталовите разходи, съветник Панев предложи цялостно асфалтиране на улиците да става едва след ремонт и подмяна на подземната инфракструктура. Редовно след асфалтиране се копае, което сериозно оскъпява поддръжката на пътищата. Той даде за пример ул.  „Рилски езера“ , ул. „Струма“, която вече е прекопана през средата и др.

Две предложения направи съветникът от ДПС Александър Методиев. Той поиска да бъдат заложени средства за проектиране на ВиК мрежа в ромската махала. „Прави впечатление, че в последните осем години, не са заложени средства за облагородяването на „Седми“ квартал. Предлагам да се заложат в бюджета средства за проектиране на ВиК мрежа,за да спрат приказките, че в Самоков циганите не плащат ток, вода и данъци. От преди три години се прави ПУП на „Седми“ квартал, дано бъде представен в Общински съвет, за да се започне проектирането. Нека заложим пари за проектиране на ПУП. Аз искам жителите на „Седми“ квартал да са редовни данъкоплатци. Вече си плащат сметките към ЧЕЗ. По тяхно сведение 99% от новите абонати си заплащат изразходената ел. енергия. Искам жителите на седми квартал да имат законни жилища и всеки да си заплаща данъка към общината, след като стане собственик на имота си.“ – заяви Методиев.

Второто му предложение бе свързано с изграждането на футболно игрище в квартала.

„Второто ми предложение е след като има одобрен ПУП от миналия Общински съвет за квартал 33, в които се намира имотът, одобрен за спортен терен, да се предвидят финансови средства за направа на проект за футболно игрище, за да има право общината да участва към съответните институции за финансиране. В момента стадионът е ограден, опазва се от представители на клуба, за да не се изхвърлят битови отпадъци на терена. Това е футболно игрище, но не функционира като такова. В ръководството на клуба има предварителен проект за стадион „Спартак“, в които е упоменато, че трябва да бъдат извършени основни ремонтни дейности относно затревяване на терена, скамейки, съблекалня, осветление на терена, и ограждане на имота“, мотивира предложението си Александър Методиев.

Емил Кривошиев поиска информация относно заложените разходи по перо Общи държавни служби. Кривошиев попита също така каква е формулата, по която се разпределят парите между отделните училища на територията на Общината, след като по функция образование средствата са 100% държавни. Той изтъкна, че има недоволство сред директорите на учебните заведения.

Васил Благоев попита за какво ще се изразходват средствата по перо – Училищен спорт. Той прояви интерес и относно разхода на заложените около 2 млн. лв. за туризъм и как се заплаща излъчването на заседанията на Общинския съвет по канал „Рила“.

В отговор кметът Георгиев благодари на д-р Панев за предложението и заяви, че общинската администрация също има амбицията цялостното асфалтиране на улиците да става след ремонт и подмяна на подземната инфраструктура. Той призна, че се задават много въпроси защо се разходват средства от общинската хазна за ВиК мрежата, които са наистина много сериозни, подчерта Георгиев. Кметът изтъкна, че ел. и ВиК дружествата копаят без уведомление, което не говори добре и за работата на Общинска администрация. Той даде за пример изкопните работи направени в съботния и неделен ден на 8-ми и 9-ти февруари.

На питанията на съветника от Обединен блок на труда Български лейбъристи Емил Кривошиев кметът уточни, че 85% от държавните средства за образование задължително се разпределят по формулата, а останалите 15% по преценка на кметовете, в съответствие с реалните условия в региона, като 2% се заделят във фонд „резерв“. Той уточни, че формулата трябва да се приеме до 28-ми февруари от директорите на училища и детски градини и се ангажира, че ще бъде публикувана на интернет страницата на Общината. На въпросите на Васил Благоев бе отговорено, че средствата за училищен спорт ще се изразходват за междуучилищни срещи и състезания.

Относно близо 2 млн.лв. за туризъм кметът Георгиев обясни, че това са предвидените разходи за   Общинско предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности“ и разходи на Общината за реклами. Относно заплащането на излъчванията на заседанията на Об.С по канал „Рила“ кметът Георгиев посочи, че има засилен интерес от страна на гражданите и обясни, че това е единственият оператор на територията на общината, а заплащането е на база реално излъчено време.

Двете предложения на общинския съветник от ДПС Александър Методиев бяха отложени за разисквания и решение на следващото заседание. В това време Методиев трябва да уточни размера на средствата, които предлага да бъдат предвидени в бюджета, за проектиране на ВиК системата в 7-ми квартал и за изграждане на футболно игрище в квартала.