СамокоВест

Председателят на НПО „Милост за слабите“ Кирил Бонев: Дали да търсиме милост от палача?

Споделете ни в

Публикуваме без редакторска намеса писмото на Председателя на НПО „Милост за слабите“ Кирил Бонев за проблемите на самоковските граждани, които от години не намират решение.

Повод да напишеме следното е тъжния случай на оперната певица осъдена от Топлофикация, материала е от 23.02.2021г. това нямаше да се случи с тази наша известна съгражданка, ако в нашия град имахме обществен защитник, това обаче при нас не се случи, защото местните управници са преценили, че общинските служители са много отговорни и отворени към проблемите на гражданите и ,че не бива да се дублира дейността, като пример прилагаме примерите, които сме им предоставили за разрешаване, защото това е техен дълг

В Самоков е нужен обществен защитник, център за временно настаняване на бездомни хора, лекар, който да се грижи за хората без здравни осигуровки. Написа председателят на сдружение „Милост за слабите” Кирил Бонев от Самоков в уведомително писмо до кмета на община Самоков и председателят на ОбС-Мая Христева. Според него съветниците в ОбС-Самоков и чиновниците в общината трябва да променят методиката за отпускане на финансова помощ за лечение на социално слаби граждани. Според Бонев по сега действащата система най-бедните отпадат от възможността да получат еднократна финансова помощ за лечение, тъй като липсата на социални осигуровки ги оставя извън правоимащите на лекарска помощ и болнична грижа.

„Въпреки многократните ни уведомления за обществен защитник, доверен лекар, временния спирков навес пред „Окръжна болница” виждаме, че нямате и опит да направите това. Многократно в годините ви на управление съм поставял тези искания. По сега действащата система най-бедните отпадат от възможността да получат еднократна финансова помощ за лечение, тъй като липсата на социални осигуровки ги оставя извън правоимащите на лекарска помощ и болнична грижа. В 23 града на нашата родина  се строят над 1000 жилища за социално слаби и бездомни хора, дали и в нашия град ще вземете техния пример, за да няма повече починали бездомници, защото ние сме водеща в тази област. Оставаме със заключението, че конфигурацията доктори и адвокати, дори е вредна за нашите съграждани. Надяваме се да промените това. Друг наболял проблем е организацията на  движението по пътищата. Предлагаме  да бъде строго съблюдавана, да има знаци и табели, също и ограничение на скоростта., около  спирките , където наблюдаваме нарушения на свободно спиращи коли. Визирам спирката на автогарата,”Легето”, ул. ”Отец Паисий”,  ул. ”Христо Смирненски”. Надяваме се ако нямате такива контролни кадри, които да направят организацията , наемете хора да го направят качествено. Вярваме, че ще изпълните вашия дълг за който получавате възнаграждения.. Редно е също така и общинските съветници да заделят ежемесечно своя десятък от съветническите заплати , а не от бизнесите им за социално слаби и бездомни хора, също така за придобивка на Митрополитския храм, за закупуване  на качествена прахосмукачка, която е крайно необходима.  Припомням, че общинският съветник инж. Петър Георгиев подари линейка за нуждите на МБАЛ-Самоков през миналата година за  сумата от 120 000лв. Вярвам, че няма да ви „затруднят” някакви си 5000лв. за  нуждите на бедните и една прахосмукачка. Това ще бъде и ваша гордост и пример, че сте добри християни. Нека приоритетите ви са насочени към социалната сфера, защото това до сега не го усетихме. Самоковци умряха от студ , други бездомни берат душа. Живи кучета бяха обречени на смърт на сметището, това стана известно на цяла България, и нищо не може да измие този грях. В края на миналата година създадохте бройка работно място за Есовата къща, какво налагаше това при положение, че не  извършва никаква дейност? Джамията, която е емблематична  за града също е под ключ, стълбите не бяха почистени поне веднъж през зимния сезон..  Читалището в центъра по цял ден свети , а то не функционира поради епидемиологичната обстановка, но  служителите вероятно ползват отопление?   В отговор от администрацията  ме уведомяват, само по един от въпросите, че скоростта за движението на МПС-та в рискови пътни участъци са изградени изкуствени неравности, както и повдигнати пешеходни пътеки. Контрол по спазването на този закон се осъществявало от органите на МВР. За мен отговорът на поставените ми въпроси е един формален, незадълбочен в проблемите, които неминуемо ще нанесе за бъдеще вреди”, категоричен е Бонев.

От сдружение „Милост за слабите“ с председател Кирил Бонев многократно поставят пред поредния Общински съвет и пред кмета Владимир Георгиев искане за решаване на най-наболелите проблеми на социално слабите граждани на Самоковска община, но осма година проблемите не са дали и малко надежда, че ще бъдат решени .

„За решаването им е нужно едно-единствено условие – управниците ни да не страдат от „недостатъчна сърдечност”.

Кирил Бонев НПО”Милост за слабите”

09.03.2021г.