СамокоВест

Председателят на кризисния щаб д-р Ковачка обяви: Няма положителна проба за коронавирус в Самоков

Споделете ни в

63- ма души са под карантина в Самоков, съобщи председателят на кризисния щаб д-р Красимира Ковачка.  Този брой се променя във времето, тъй като част от поставените под карантина отпадат, а се прибавят нови. Към момента на територията на Самоков няма пациент с потвърдена проба за коронавирус.

Д-р Ковачка обяви, че днес изтича карантината на 13 души. Но тя отправи молба – всички, на които им изтича карантината да бъдат предпазливи още 14 дена. След изписването пациентите получават един месец болничен, за да се лекуват в домашен режим.  Те трябва да бъдат изключително предпазливи към себе си и към околните, към близките хора с които живеят и които обичат.

Болницата в Самоков е в готовност да изпълни заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, според която във всички болници следва да бъдат разкрити инфекциозни отделения. Като такова ще бъде обособен сектор Б от вътрешно отделение, разположено на 6-ти етаж. Болницата разполага и с два аспиратора като при нужда единият ще се използва  при лечението на заразени с коронавирус. Другият е на разположение в ОАИЛ.

Работещите в болницата имат необходимите лични предпазни средства. Всички медицински специалисти са инструктирани и получили наръчници с алгоритъм за действие при симптоматика и наличие на коронавирус.

До момента са изпратени 16 проби, получени са девет – всички отрицателни. Резултатите от останалите се очакват.  Категорично към момента няма позитивиран пациент с COVID-19. Специалистите в Болницата работят в постоянна връзка с общопрактикуващите лекари и със Звеното по спешна медицинска помощ.