СамокоВест

Предизборно нова специализирана полицейска операция в Самоков

Споделете ни в

От вчера в Ботевград, Самоков и Ихтиман се провежда специализирана полицейска операция, съобщи БТА. Тя ще продължи три дни, като целта е предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, във връзка с предстоящите избори, обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, насочена е и срещу конвенционалната престъпност. Това каза на брифинг Здравко Йотов, началник на районното управление на МВР в Ботевград.

Проверяват се търговски и други обекти от екипи на полицията, НАП, дирекцията по безопасност на храните и РЗИ. „Ефектът от тези операции е голям, защото населението усеща подкрепа от МВР“, каза Йотов.

Той съобщи, че до момента няма задържани лица и сигнали за купуване и продаване на гласове. Имало е два сигнала , но не са установени данни за престъпления.

При беседите, които проведохме, се оказва, че хората, които преди години са били свързани с купуване на гласове са се отдръпнали и обясняват, че това е много трудно в момента при машинното гласуване. Никой не може да гарантира даден вот за дадена политическа сила, обясни началникът на районното управление.

Йотов съобщи, че до момента при акцията има констатирани дребни нарушения. Съставените актове са 46, фишовете са 191, проверените лица са около 500, а проверените автомобили 380. Профилактирани са осем души от контингента. Също така са проверени 54 обекта, като два търговски обекта са затворени заради липса на касов апарат.