СамокоВест

Предизборно за Самоков. Кметът Георгиев – направихме много! Гражданите: мръсно, некачествено, разкопано, разсипия!

Споделете ни в


Преди изборите все по-често на преден план излиза крилатата фраза на незабравимия Георги Парцалев от комедията „Михал Мишкоед“ – очите ми виждат едно, ушите ми чуват друго.  Аааааа, на ушите си май трябва да вярвам.

Ако слушаме кмета Владимир Георгиев, който се кандидатира за трети мандат от партия БСП/БКП, за осемте години управление много е направил. Като най-голямата му гордост е променената централна градска част, която се е превърнала в прекрасно пешеходно пространство. Сред похвалите му са значителните инвестиции във ВиК мрежата. Следват поставените в ромската махала контейнери за отпадъци и организираното сметосъбиране, преписката с Министерството на земеделието за сградата в стопанския двор на Продановци с цел изграждане на кучешки приют.

Относно инвестиционния климат в община Самоков, действащият и кандидат-кмет Владимир Георгиев изтъква второто електрозахранване на Самоков и Боровец, газификацията на града и курорта, новопостроените ресторанти и хотели, спа-комплекс Белчин, „Си Комерсиал 7” и марката „ДОМА”, предприятие за производство на канализационни тръби-част от групата „Пайп”, фабрика за пелети на италиански инвеститор, нов цех за преработка на картофи на фирма „Компир”, разширение на производството на „Самел 90” със завод за военни автомобили.

Екипът на Самоковест се е ангажирал с нелеката задача да осветяваме и огласяваме нарушенията и грешките на властимащите. Считаме, че така

отваряме път към истината, представяйки и другата гледна точка.

От тази позиция ще подложим на оценка изтъкнатите от кмета постижения в неговото управление и ще поставим множество наболели въпроси. Ако следваме хронологията в приоритетите на Георгиев, питаме – прекрасна ли е централната градска част на Самоков? Кое дава облика на населеното място. Само плочките или цялостното архитектурно-пространствено решение? Един 360% поглед върху идеалния център разкрива тотална дисхармония и архитектурен хаос. На уникалните достижения на архитектурата – Читалище-паметник „Отец Паисий“ и Голямата чешма се противопоставят сградите на ТПК „Михаил Дашин“, така нареченият център на Соми, новостроящата се сграда до него, самотно белеещата се ДСК и доминантно стърчащият Бизнес-център, та се стигне до сградата на самата община.  Не е нужно да си специалист, за да се убедиш в пълното им несъответствие – всяка като себе си, всяка бамбашка. И всички те завъртени в някакво, меко казано, уродливо хоро около дупката, наречена Площад! И за да бъде картината „още клюн – та паун“ пълна, в подхода към улица „Цар Борис III“ се плиска и подмокря сухият фонтан. А доколко прекрасни са плочките, които предизборно се трошат и сменят за стотици хиляди левове общинска пара, показват снимките на гражданите. Но най-сериозният проблем с площадното пространство е, че човек може да се потроши при всеки дъжд и снеговалеж. Така че и от пръв поглед е ясно, че всяка реконструкция и ремонт на настилките в централната градска част би трябвало да започват  с отстраняването на този опасен недъг на Площада. Сигурно и самоковци, като столичани, трябва да започнем да мятаме камъни, та дано някой ни чуе!

При всичко това да твърдиш, че

пространството е прекрасно означава или пълна некомпетентност или кокоша слепота.

Сериозен проблем са и попиляните милиони левове от общинската хазна за ВиК системата. Инвестирането в сектора и поддръжката на ВиК мрежата е изцяло в задълженията на водното дружество. Гражданите на самоковска община плащаме неоправдано висока цена на водата, независимо, че почти във всички населени места водоснабдяването е гравитачно. При тези високи печалби, обновяването, модернизацията, ремонтите във ВиК системата е не само в задълженията, но изцяло и във възможностите на търговското дружество. А в отговорностите на кмета е да намери лостове и механизми ВиК доставчикът да си върши работата. Нали с Асоциациите по ВиК трябваше да се осигури по-устойчиво развитие на водната инфраструктура. При създаването ѝ в Софийска област, кметът безусловно натика Самоковска община в Асоциацията именно с този мотив и прати по дяволите десетилетен труд на Сдружението за създаване на общинско ВиК. Известно е, че Георгиев се застрахова и подплати действията си с решение на Общинския съвет. Но кого топли това? Никой не го е освободил от дълга, като представител на общината в АВиК, да устоява правата на самоковските граждани да получават качествени и ценово справедливи ВиК услуги. В крайна сметка, така наречените от кмета Георгиев инвестиции във ВиК системата, успех на управлението ли са или са огромна щета за общинския бюджет? Още повече, че самият той определя като основен проблем ВиК сектора. Вместо да поема задълженията на монополното, печелившо, търговско дружество ВиК, кметът Георгиев би следвало да насочи милионите левове в дейности, които изцяло са отговорност на общината. На първо място бихме посочили вопиющата необходимост от паркинги в централната градска част. Но вместо това, изцяло под давлението на кмета, общинарите въведоха „Синя зона“ и превърнаха улиците на половината град в платен паркинг.

Та и Зоната – синя, и гражданите посинели от нерви.

Доколко второто електрозахранване, газификацията и няколкото предприятия са заслуга на общинската управа, в лицето на кмета, не се нуждае от коментар. И за най-големия лаик е ясно, че реализацията им се дължи изцяло на инициативата на инвеститорите. При това, те са факт независимо от недобрата работа на общинската управа. Водещ фактор за всяка инвестиция и дейност е добрата инфраструктура. А за самоковци няма никакво съмнение, че пътищата в общината, особено междуселищните, са под всякаква критика.  Няма съмнение и за кмета и кандидат-кмет Владимир Георгиев, който лично признава, че голяма част от улиците в града са разкопани. И това определено е в минус на управлението на Георгиев, тъй като изцяло в правомощията на кметската управа е да се определи поредността, сроковете за полагане на газопроводите, ВиК мрежите, кабелните и други връзки, и сроковете за възстановяване на пътните платна. Негово задължение е и да контролира изпълнителя на дейностите да възстанови улиците в първоначалното им състояние. Вместо да се кичи с чужди постижения, кметът Георгиев би трябвало да е наясно, че на първо място ръководената от него администрация би следвало да е разработила, предложила и защитила обективна, изпълнима, дългосрочна програма за развитието на общината, съобразена с природните дадености на региона, с предпочитаните сфери за инвестиране, с транспортните връзки, с всички ресурси – институционални, природни, образователни, културни и стопански. А изцяло задължение на кмета е да изгради компетентен, високо професионален

екип по изпълнението ѝ, независим от промените в управлението на общината.

Кметът Владимир Георгиев няма никакво оправдание за нерешения проблем с безстопанствените кучета. Твърдението, че няма условия и средства за изграждането на приют е абсолютно несъстоятелно. Защо общината брои повече от 10 бона за полицейски кучкарник, та мизерстващият самоковски данъкоплатец да субсидира най-богатото ведомство в държавата, а общинският приют така и не се случва. Проблемът с глутниците безстопанствени псета,

за шок и ужас на самоковци,

се търкаля в двата мандата на кмета Георгиев и продължава в предстоящия трети мандат, за който е кандидат.

Сред позитивите си Владимир Георгиев изтъква, че в ромската махала са поставени контейнери и има организирано сметоизвозване. Но най-важно за всяка една дейност е резултата от свършеното. А самият Георгиев отчита пред „Самоков 365“ – „Направихме много по отношение на опазване на околната среда, но там все още имаме реален проблем с нерегламентирано изхвърляне на отпадъци. Въпреки че направихме мащабна информационна кампания, че всеки може да закара отпадъка си безплатно на сметището, въпреки че предложихме извозване срещу символична сума, въпреки че информирахме за възможностите за оползотворяване на отпадъците, написахме актове на установените нарушители,  все още проблемът стои на дневен ред.“ Както се казва, когато кметът говори и медиите мълчат! Ще го подкрепим с малка част от многобройните снимки на купищата боклуци, направени и публикувани от възмутени граждани.

Но медията ни няма да мълчи по безусловно най-болезнения за мнозинството самоковци проблем –

има ли външен прираст на ромската общност в Самоков?

С каква цел на предпоследното заседание на Общинския съвет се взе решение да се изработи ПУП на 96 жилищни парцела в близост до ромска махала (между Самоков и Драгушиново?) Решението вече е действащо и парцелите се предлагат за продажба при първоначална цена от 15 лв./кв.м. Няма спор, че всеки гражданин на общината е в правото си да закупи парцел за жилище. Но при положение, че огромната част от постройките в двете ромски махали са незаконни, какво всъщност се цели с това решение? Да се дадат на всички граждани еднакви права, независимо от етническата им принадлежност или да се „купят“ изборни гласове? Резонно би било да се направи обследване на правния статут на всяка една сграда в квартала и на тази база да се търсят парцели за законно жилищно строителство. Общинската администрация, ръководена от кмета, е длъжна да излезе с точна информация относно законноста на постройките, която да бъде публично достъпна. Да се направи точна оценка върху каква площ общински терени има незаконно строителство и да се предприемат съответните мерки за освобождаването им. Да се направи преценка доколко законът и фактическите обстоятелства допускат узаконяване на някои от тях и едва тогава да се тръгва към разширение на тези площи.

До тук в Самоков има две вълни на външен прираст на ромската общност. Още преди 1989 година, при кметуването на Методи Лалов, в Дупница и Ихтиман ромските махали бяха изведени в края на градовете. Тогава много от ромите се заселиха в Самоков, където не бяха прилагани такива подходи. В последните десетилетия щедрите социални помощи, които община Самоков отпуска, също са магнит за хората от ромски произход, които в голямата си част се ползват от социално подпомагане. Ще доведе ли решението на кмета Владимир Георгиев и на Общински съвет-Самоков да се продадат нови 96 общински парцела в близост до ромската махала

до трети външен прираст на ромите в Самоков –

бъдещето ще покаже!

Като цяло оценката за управлението на Община Самоков и на много от гражданите е – мръсно, некачествено, разкопано, разсипия!

В подкрепа на твърдението публикуваме само малка част от снимките им, качени на фейсбук страницата на „Забелязано в Самоков“, за да може почитаемият гласоподавател да избере на коя страна да застане –

на ушите си, като Михал Мишкоед, или на очите си!

Спираме до тук. Приканваме гражданите, ако искат да публикуваме и техни снимки, да ги изпратят на сайта на Самоковест.