СамокоВест

Превръщат Синагогата в Самоков в културен център и туристическа атракция

Споделете ни в

Община Самоков внесе проекта за възстановяване на Синагогата за съгласуване от Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство, съобщават от Общинска администрация

Изработеният подробен устройствен план вече получи одобрението на НИНКН и на следващ етап трябва да бъде съгласуван проекта. Основната цел на проекта е реставрацията, адаптацията, социализацията на сградата на Синагогата и превръщането ѝ в неделима част от градската социална среда, като културен център, и туристическа атракция, обединяваща функциите на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и парково пространство. Ще бъде направена и допълнителната сграда на подземно ниво, като по този начин няма да се нарушава обемно-пространственото възприятие на основната сграда като културна ценност. Именно в новата сграда се предвижда музейната експозиция, която ще бъде част от историческия музей. Там ще се помещават още кафене, администрацията на обекта и санитарните помещения. Ще бъде направено облагородяване на пространството на двора като ще се изгради мрежа от алеи, ще се озелени, ще се постави парково обзавеждане.

При изготвянето на проекта се е следвала основната идейна линия да се изявят специфичните ценностни характеристики на културно-историческия обект, както и да предлага различни начини за представяне на тяхното многообразие и свързаност. Заедно със разположената наблизо Сарафска къща, проектът за Синагогата ще оформи в цялостна концепция един културно-исторически комплекс.