СамокоВест

ПП-ДБ върна мандата изпълнен. Предстои гласуване в Народното събрание

Споделете ни в

Номинираният за премиер от „Продължаваме промяната – Демократична България“ акад. Николай Денков върна изпълнен втория мандат за съставяне на правителство. Той връчи на президента Румен Радев папката със състав на кабинет. При президента Румен Радев се явиха акад. Николай Денков, Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев.

„Очакваме да издадете указ, да бъде гласуван в НС, ако събере мнозинство, и след това гладко да направим прехвърляне на властта така, както се изисква от Конституцията. Мисля, че всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и президентската институция работят заедно“, каза акад. Денков.

От своя страна президентът заяви: „България има нужда от институции и политици, които реално да се ръководят от българския народ, да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията – така, както очакват всички почтени български граждани, които да укрепват суверенитета на страната и да работят за задълбочаване на европейската ни интеграция“.

След кратка среща с държавния глава, кандидат-премиерът каза, че очаква указът да бъде издаден още днес или най-късно утре сутринта. И изрази надежда, че евентуалното ново правителство „ще влезе в нормален работен режим с президента”.

„Важно е да се направи спокоен, плавен преход във властта. Служебните и новите министри трябва да седнат заедно, да си предадат необходимата информация, да си кажат какви са приоритетите и проблемите в дадената сфера”, каза Денков.

Той добави, че „не вижда от какво хората може да бъдат недоволни”, след като политиците правели всичко възможно нормализиране на обстановката след пет предсрочни вота и с много компромиси от всички страни.

Кандидат-премиерът коментира и изготвянето на нов бюджет като подчерта, че той трябва да бъде направен професионално, а не да е в резултат от политически предпочитания.

Ето и състава на правителството:

Николай Денков – ротационен министър-председател за първите 9 месеца

Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи, ротационен министър-председател за вторите 9 месеца

Вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на отбраната – Тодор Тагарев

Министър на околната среда и водите – Юлиан Попов

Министър на енергетиката – Румен Радев

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков

Министър на културата – Кръстю Кръстев

Министър на правосъдието – Атанас Славов

Министър на иновациите и растежа – Милена Стойчева

Министър на икономиката и индустрията – Богдан Богданов

Министър на труда и социалната политика – Иванка Шалапатова

Министър на транспорта – Георги Гвоздейков

Министър на здравеопазването – проф. Христо Хинков

Министър на туризма – Зарица Динкова

Министър на електронното управление – Александър Йоловски

Министър на младежта и спорта – Димитър Илиев