СамокоВест

По 60 000 лв. на месец вземали шефовете на ББР. Самоковецът Лъчезар Борисов бе Председател на Надзорния съвет на банката от март 2017 до юли 2020 г.

Споделете ни в

„Част от компенсациите и заплатите в ББР са с размери, които и мен ме накараха да ахна.“ Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков, след като новото ръководство на държавната банка най-сетне бе регистрирано от Агенцията по вписванията. Петков допълни, че заплатите на някои управители на банката са стигали до 60 000 лв. в някои месеци. Министърът нарече това безумно. И препоръча „който иска такива заплати, да ходи в частния сектор, а не да взима парите от нашите данъци“. Безумните заплати били разкрити от току-що вписания надзор.

ББР лъсва с изумителни заплати не за пръв път. През 2019 г. от публикуваните имотни декларации на висшите служители стана ясно, че тогавашният шеф на банката Стоян Мавродиев се явява най-скъпо платеният служител на публична структура с рекордна месечна заплата през 2018 г. от 36 211 лв.  Заплатата на Мавродиев по това време надхвърляше 5 пъти тази на премиера Бойко Борисов и бе значително по-висока от тази на управителя на БНБ Димитър Радев. Заплатите в БНБ се определят съобразно пазарните нива, за да няма текучество. От думите на Кирил Петков не стана ясно в кой период и от кого са реализирани новите рекорди при възнагражденията в ББР.

Институцията е основана през 1999 година под името Насърчителна банка с цел подкрепа на икономическото развитие у нас. Банката винаги е била мажоритарна собственост на Република България. В средата на 2008 година парламентът решава да промени структурата и мандата на институцията и да насочи фокуса й към малките и средни предприятия чрез приемането на нов Закон за Българска банка за развитие.

Така се появява ББР, която работи под това име вече над 12 години. Институцията оперира чрез различни програми, като предоставя ресурс на бизнесите както директно, така и чрез търговските банки (он-лендинг), които играят ролята на дистрибутор на заемите. Освен това банката предоставя и гаранции по определени програми, като пример за подобна програма са безлихвените заеми за населението в резултат на COVID-19 пандемията.

Припомняме, че от началото на месец март 2017 г. до края на юли 2020 г. председател на Надзорния съвет на Банката бе самоковецът Лъчезар Борисов. Той оглавяваше надзора в качеството си на зам. министър на икономиката. Участието му в Съвета приключва като резултата от назначаването му за Министър на икономиката.

Според публикация на Капитал, повечето от притеснителните големи кредити на ББР са сключвани по времето и с подписа на Лъчезар Борисов. Както посочва медията – „Надзорния съвет на ББР е съставен от трима членове. Председател е доскорошният зам.-министър на икономиката Стамен Янев, за когото Петков в интервю по „Дарик радио“ заяви, че е видял желание за сътрудничество. Той беше назначен едва преди година, като допреди това позицията се заемаше от Лъчезар Борисов, но той трябваше да напусне надзора, когато беше избран за икономически министър след рокадите в кабинета „Борисов 3“ насред протестите миналото лято. Тогава премиерът Бойко Борисов отстрани икономическия министър Емил Караниколов, финансовия Владислав Горанов и вътрешния Младен Маринов, за да „се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски“.

Така че реално повечето от притеснителните големи кредити са сключвани по времето и с подписа на Лъчезар Борисов, тъй като по устава на ББР за тях е нужно предварително одобрение от надзорния съвет. Другите двама членове на надзорния съвет могат да се приемат спокойно за близки до Емил Караниколов – те са бивши директори в Агенцията за приватизация от времето, когато той я управляваше, и бяха назначени в ББР, след като банката беше прехвърлена под негов контрол. Митко Симеонов е бил зам. изпълнителен директор, а Велина Бурска – директор „Следприватизационен контрол“ в агенцията.“

Служебният министър на икономиката Кирил Петков обяви, че в бъдеще Банката ще отпуска кредити само на малките и средните предприятия, а лимитът на средствата ще е в размер до 5 милиона лева. Освен това програмата „Възстановяване“ ще бъде подпомогната от ликвидността в ББР.

До края на седмицата заплатите на членовете на надзорния и управителния съвет на ББР ще бъдат намалени в пъти. От Министерството на икономиката съобщават пред “24 часа”, че те ще са равни на нормалните за банковия сектор. Това вероятно означава, че ще бъдат 15 хил. – 17 хил. на месец, колкото са средните възнаграждения в сектора.