СамокоВест

По улиците на Самоков текат реки, а половината град пак е без вода

Споделете ни в


Както многократно сме писали, спирането на водата в Самоков се превърна едва ли не в обичай. Особено при дъждовно време! Улиците в града се превръщат в реки, а чешмите остават на сух режим. И най-потърпевши обикновено са живущите в кв. „Самоково“. За поредното прекъсване на водата в квартала, от дружеството дават дежурния отговор – авария на довеждащ водопровод.  

При това авариите толкова често съвпадат с празнични и предпразнични дни, та се питаме дали във нововъведения от ВиК-Самоков обичай, няма някакво сакрално послание. Един вид – „По кротко с хигиената!“, защото прекаленият светец и Богу не е драг.

В същото време в ръководството на дружеството цари пълно безхаберие, че честата липса на вода създава предпоставки за развитие на различни заболявания. Като се вземе предвид,  че след отстраняването на аварията водата е пълна с пясък и всякакви боклуци, здравето на самоковци определено е под сериозна угроза. Като добавим към всичко това, че старите азбесто-циментови тръби тровят водата ни, ситуацията замирисва на геноцид, а не само на мръсни канали, вонята от които е нетърпима.

И това в град заобиколен от десетки водоизточници. Плащаме водата скъпо и прескъпо, независимо, че живителната течност стига до Самоков на самотек, така че разходите по доставката ѝ са несравнимо по-ниски. При тази, изключително печеливша дейност на Дружеството, не се правят почти никакви инвестиции в подмяна на ВиК мрежата и за модернизация на системата.

Многобройните проблеми с ВиК услугите в общината провокираха общинските съветници на мартенското си заседание да задължат кмета Владимир Георгиев да гласува с „против“ предложения от Асоциация по ВиК – Софийска област бизнес-план. Кметът Георгиев посочи, че предвидените в бизнес-плана 50 000 лв. са крайно недостатъчни за каквито и да било инвестиции, а в същото време Асоциацията излиза с предложение за уеднаквяване цената на водата на територията ѝ. Това за гражданите на Самоковска община е крайно неизгодно, тъй като при най-ниски разходи за водоснабдяване, предвид факта, че в цялата община водата постъпва по гравитачен път, цената рязко ще се увеличи. Изтъкнато бе, че от общинската хазна са осигурени 1 000 000 лв. за водопроводи, които в края на годината се отчитат като инвестиции на ВиК дружеството. Така че, самоковци от една страна плащат за подобряване на ВиК мрежата, от друга – водата им излиза златна, от трета ги грози ново значително повишение на цената до изравняване с помпажната. Припомнени бяха многогодишните усилия на съгражданите ни от Сдружението за обособяване на общинско ВиК дружество, които останаха без резултат. В този период от време във всички общински ВиК дружества цената на водата бе по-ниска, от тази в държавните, а инвестициите многократно по-високи. Голяма част от членовете на сдружението напуснаха този свят без да могат да реализират тази добра и напълно резонна идея.

В коментар по темата общинският съветник инж. Петър Георгиев заяви – „Окрупняването на ВиК дружествата е отново централно да се краде от хората. На времето Самоков е получавал водата безплатно, тъй като водоизточниците и водопроводите са били на негова територия“