СамокоВест

Поредна ВиК авария на улица „Преспа“. Асфалтирането ще почака!

Споделете ни в

След полагане на новия водопровод, ВиК авариите по улица „Преспа“ почват да стават ежедневие. Днес сутринта, след поредния теч, пред магазина на СВА работеше багер, явно с цел ремонт. По-късно техниката бе изтеглена. Правим обосновано предположение, което стана особено модерно напоследък, че е отчетено отстраняване на аварията.

Да! Ама – Не!

Броени часове след това по улицата отново течеше река.

Както посочваме в публикацията си – „След двукратна санкция на КЗК улица „Преспа“ продължава да се ремонтира в нарушение на закона и със 129 000 лв. по-скъпо“, обществената поръчка за избор на изпълнител бе атакувана двукратно пред Комисията за защита на конкуренцията.

В резултат:

На 21.11.2019 г. Комисията ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Решение № 01-737/25.04.2019 г. на кмета на община Самоков за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедурата. Нарушенията от страна на Общината-Самоков, като възложител, обаче продължават и на 21.11.2019 г. следва ново решение на КЗК –  ОТМЕНЯ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО Решение № 01-1541/30.09.2019 г. на кмета на община Самоков за класиране на участниците и определяне на изпълнител в процедура за възлагане на обществена поръчка чрез публично състезание с предмет: „Строителство на обект: „Реконструкция и подмяна на водопровод и канализация по ул. „Преспа”, гр. Самоков”.

Но, изцяло в духа на „Като ми пееш, Пенке ле, кой ли ми те слуша?“,

кметът Владимир Георгиев подписва договора за изпълнение на строителството с фирмата „победител“ – „Аква Преспа“.

На 5 юни 2020 г. от страна на Община Самоков бе отчетено успешно приключване на строителните работи от фирмата изпълнител, която по документи е дружество „Аква Преспа“, в което влизат „Бекастрой“ ЕАД, „ГБС-инфраструктурно строителство“ АД и „Лобутов-МЛ“ЕООД. В процеса на изграждането на обекта стана видно, че първите две фирми участват формално, а фактическият строител е Любомир Лобутов – изтъкнат български лейбърист и съратник на Емил Кривошиев. Вече и двамата са общински съветници.

Към днешна дата обществената поръчка е обект на разследване от страна на прокуратурата и на Държавната финансова агенция, резултатите от което предстоят.

А междувременно ВиК авариите по улица „Преспа“ продължават.

И ако има нещо утешително, то е че улицата остава все така разбита, с широки чакълени насипи отстрани и без изгледи за скорошен ремонт. Тази перспектива особено ще зарадва работещите в Болницата и всичките пациенти, а най-вече новородените граждани на Самоков, които от години чакат окончателен и качествен ремонт на пътното платно, а не да дрънкат невинните им главички по дупките и чакъла на една от основните улици в града.

Види се – ще почакат,

тъй като това ще се случи едва след като окончателно приключат всички дейности по ВиК инфраструктурата.