СамокоВест
Владимир Георгиев

Поканата на кмета за обществено обсъждане на бюджет 2013 – фалш и демагогия

Споделете ни в
Владимир Георгиев
Владимир Георгиев

От няколко дни в местните медии се кипри поканата на кмета на общината Владимир Георгиев за обществено обсъждане на Отчет 2012 и на Бюджет 2013, защото така повелява законът. Съгласно чл. 5 от Закона за общинския бюджет: „Общинският бюджет е публичен и се контролира от местната общност по ред, определен от общинския съвет и от определените със закон компетентни органи.” Нормата по чл. 30, ал. 4 от същия закон гласи: „Кметът на общината изготвя и представя годишния отчет за изпълнението и приключването на общинския бюджет за публично обсъждане от местната общност, като оповестява датата на обсъждането най-малко 7 дни предварително в местните средства за масово осведомяване. Публичното обсъждане се провежда по ред, определен от общинския съвет.” Изискването на закона за публичност на бюджета е императивно. В този смисъл кметът Владимир Георгиев няма никакъв избор. Под принудата на нормативния акт, първият ни администратор кани всички граждани и заинтересовани лица на общественото обсъждане на отчета на касовото изпълнение на бюджета към 31.12.2012 година и проекта за бюджет за 2013 г. Общественото обсъждане ще се проведе на 04.02.2013 година /понеделник/ в Заседателната зала на Общински съвет- Самоков /V-ет./ от 14 ч. – е посочено в поканата. В същото време информацията по план-бюджета за 2013 година е представена на сайта на общината изключително непълно и абсолютно неясно. А отчет за изразходваните бюджетни средства през 2012 година въобще не е публикуван. В раздел финанси и бюджет суверенът, което ще рече многоуважаемите граждани на общината, получава „Информация относно Бюджет 2012 г. на община Самоков”, което е свързано с етап планиране, но не и отчет на разходите за предходната бюджетна година. За така наречения „Проектобюджет на община Самоков за 2013г.” пък дума да не отваряме. Предоставената информация успешно си съперничи с мъглявината Андромеда, каквато явно е и целта на кмета Георгиев. Всеки, който иска лично да се убеди във верността на твърдението ни, може да направи справка на сайта на Община Самоков. Достатъчно е да сравни начинът, по който са представени бюджетните средства по видове дейности в „Информация относно Бюджет 2012 г. на община Самоков” от една страна и в „Проектобюджет на община Самоков за 2013г.” от друга страна, за да разбере, че този път кметът Георгиев е надминал сам себе си. Да вземем за пример дейност 623 „Чистота”. В разработката на бюджета за предходната година е записано:

„В рамките на издръжката за дейност 623 „Чистота” са включени:

– по договор за сметосъбиране и сметоизвозване- 700 000 лв.

– за нерегламентирани сметища- 339 000 лв.

– за зимно почистване и поддържане- 196 000 лв.

– за лятно улично почистване- 219 000 лв.

– за поддържане чистотата на обществени места- 150 000 лв.

– заплати, осигурителни вноски и издръжка на служители в дейността – 216 700 лв.

– за обособени стоянки за контейнерите- 30 000 лв.

капиталов разход от 60 000 лв. за изграждане на дървени навеси над съдовете за смет.”

Така направената разбивката по видове все пак дава яснота за какво и колко средства ще се изразходват в рамките на конкретната дейност, което е основание и гарант за граждански контрол върху бюджетните разходи. В тазгодишния „Проектобюджет на община Самоков за 2013г.” е записано:

„д. 623 Чистота

в т.ч. Текущи разходи

-заплати 192 266

-други възнаграждения 45 672

-осигурителни вноски 39 147

-издръжка 1 563 560

в т.ч. за Капиталови разходи

-придобивка на ДМА 25 000”

За какво кметската управа, во главе с кмета Георгиев, тази година ще потроши над милион и половина бюджетни средства, сиреч наши пари, за издръжка по дейност „Чистота” и какви дълготрайни материални активи ще придобием в същата дейност за сумата от 25 000 лева – Бог знае. То поне дано Бог да знае, че по начина, по който действа „нашето  момче” в качеството му на кмет на община Самоков от Партията на бившите комунисти, днешни социалисти и това не е сигурно. Подобни сравнения могат да се направят и по всички останали дейности. И всеки път се натрапва фактът, че Бюджет 2013 тъне в неизвестност. Финансовият план на общината може да се определи по-скоро като „Тайна завера”, отколкото че „Общинският бюджет е публичен и се контролира от местната общност..”, каквото е изискването на закона. Неяснотата по плана води и до невъзможност за граждански контрол върху бюджетните разходи, на което, види се, разчита кметът Георгиев. Всякакъв вид обществено обсъждане без достатъчно ясна, точна и коректна информация е фактически невъзможно. Особено ярък пример в това отношение е току що приключилият референдум. Но демагогията си е „запазена марка” за партията с голямо „П”, която допреди двайсетина години отчиташе 100% гражданска активност при всички уж „демократични” комунистически мероприятия. И в чиято идеология безсрамно се мъдреше твърдението, че всичко е „в името на народа”. Само дето половин век сучеха от „вимето” на същия този народ. А продължават и до днес! Така че, поканата на господина Георгиева за обществено обсъждане на отчета по Бюджет 2012 и на Бюджет 2013 си е истински фарс. Никой не би могъл от едно изслушване, ако въобще се предвижда такова, на отчета за миналата година и на прокто-бюджета за настоящата да направи компетентна и обективна оценка на разходите, а камо ли да излезе с ефективни предложения по плана. Така че, областният управител на Софийска област и районният прокурор Самоков, които са длъжни да упражняват контрол за законността на актовете и действията на кмета, следва незабавно да се разпоредят  първият администратор на общината да предостави на гражданите точна, ясна и разбираема информация по отчета на Бюджет 2012 и по плана на Бюджет 2013, така както повелява Законът за общинския бюджет. Защото никому не е нужно поредно театро на абсурда.

One thought on “Поканата на кмета за обществено обсъждане на бюджет 2013 – фалш и демагогия

  1. Великолепна статия! Попадение в 10-та!

Comments are closed.