СамокоВест

Под охраната на жандармерия и полиция премахнаха 15 постройки в незаконна ромска махала на Самоков

Споделете ни в

Днес, по заповед на кмета на община Самоков Владимир Георгиев, бяха разрушени 15 постройки в незаконната ромска махала северно от града, по пътя за Драгушиново. Всички премахнати незаконни строежа са на терена на бившото предприятие „Любчо Баръмов“. Имотът е частна собственост. В отговор на подадени жалби от страна на собствениците на терена, още през 2011 година ДНСК издава заповед за отстраняването на незаконните постройки. Тогава Георгиев встъпва в първия си кметски мандат. След 9 години – в третия му мандат като кмет на община Самоков, се предприемат някакви реални действия в тази насока.

Последните уведомления до обитателите на незаконните постройки са отпреди месец. Към принудителното събаряне се пристъпи след изтичане на срока за доброволното им премахване. Поради дългото отлагане на мерките, обитателите са очаквали и този път срокът да бъде удължен за неопределено време и не са предприели действия за доброволно изпълнение на кметската заповед. . В премахнатите незаконни постройки са живеели средно по 2 семейства, сред които и деца. 

До напрежение все пак не се стигна, след като присъстващите на място ромски представители – бившият депутат от ДПС и настоящ общински съветник Александър Методиев и съветници от ПП “Евророма“, се ангажираха на останалите без дом да бъдат осигурени фургони за временно ползване.  Методиев нееднократно е заявявал своята позиция да се направи проектиране на Седми квартал, с възможност жителите му да строят законно и да заплащат дължимите данъци, такси, разходи за електро и ВиК услуги, както всички останали граждани. Искането си в тази насока съветник Методиев заяви и защити и на едно от последните заседания на Общински съвет-Самоков. Той бе категоричен и, че всеки е длъжен да спазва законите, както и че ще съдейства за премахването на незаконните къщи.

От своя страна собствениците на терена изтъкнаха – „Къщите са построени незаконно и продължават да си строят. Те нямат никакъв документ за собственост. Носят се слухове, че ползват незаконно ток. Интересното в случая е кой им го дава. Обясних им на място, че не може на частна собственост да строят. Кметът на общината писмено е уведомен от нас за незаконното строителство с молба да бъдат отстранени обектите. От Общината ни отговориха, че искат теренът да бъде трасиран. Официално предадохме цялата документация. Те ни отговориха, че след като са разгледали документацията, в действителност са установени незаконни 15 обекта.“