СамокоВест

Петиция във Фейсбук настоява д-р Ковачка да си подаде оставката като управител на МБАЛ Самоков

Споделете ни в
МБАЛ Самоков
МБАЛ Самоков

Във Фейсбук профила „За Самоков” е публикувана Петиция за промяна в управлението на МБАЛ Самоков. Авторите призовават д-р Ковачка да прекрати неплатения си отпуск и да  развърже ръцете на Общината за започване на процедура по избора на нов управител на МБАЛ Самоков, тъй като управлението на д-р Ковачка влошава състоянието на болницата.
Публикуваме пълния текст на Петицията, където са посочени мотивите за искането.
Цел на петицията.
Промяна в управлението на болницата, тъй като резултатите от досегашния модел на управление водят не до подобряване на условията и качеството на лечение и до мотивиране на персонала, а напротив до влошаване на положението. От години се изкарват данни, според които болницата се намира в едно много добро състояние, което непрекъснато се подобрява, но реално е точно обратното. Все повече самоковци губят доверие, че могат да получат качествено лечение в МБАЛ Самоков и търсят медицинска помощ в софийски здравни заведения. Загубата на доверие се дължи най-често на лекарски грешки, които за огромно съжаление завършват все по-често с фатален край. А тези лекарски грешки вероятно се дължат на две основни причини: недостатъчна квалификация и липсата на желание за повишаването й и нетрезво състояние на персонала. АБСОЛЮТНО НЕДОПУСТИМО Е НА СМЯНА ДА ЗАСТЪПВАТ ЛЕКАРИ В НЕАДЕКВАТНО СЪСТОЯНИЕ!!! Няма как да се получи адекватна помощ, когато те самите са в неадекватно състояние. Пряка отговорност за тази престъпна небрежност (да ни лекуват пияни лекари) носи управителят на болницата, който в продължение на години не може или не иска да се справи с този проблем.
Защо е необходима промяна?
Промяната е необходима, за да може всички ние да получаваме качествено и адекватно лечение в МБАЛ Самоков и за да може това да се случва при по-добри условия. Цинично и неморално е управителят на болницата да получава заплата от 5000 лв., а здравноосигурените пациенти сами да си купуват лекарствата и да си плащат изследванията и през зимата да мръзнат. Отиваме в болницата да се лекуваме, а не да се разболяваме, поради липса на парно и лекарства.
Паричните средства, който постъпват в болницата идват от Община Самоков, от ЗК чрез пътеките (законодателят е решил част от парите за всяка една пътеката да отиват за стимулиране на персонала работил по тази пътека, но по преценка на управителя на МБАЛ Самоков персоналът е лишен от тези законово полагащ му се бонус), спонсори и от наемателите на кабинети в поликлиниката, които плащат освен наеми и такси за поддръжка на общите части. Тоест болницата получава не малко средства, но реално подобрение не се вижда, което повдига въпроса къде отиват тези пари.
Какви са необходимите промени?
На първо място смяна на сегашния модел на управление и упражняването на по-голям пряк контрол върху дейността на болницата от страна на комисията за здравеопазване към Общината и в този контрол пряко да бъде ангажиран един от заместник кметовете. Призоваваме д-р Ковачка да прекрати неплатения си отпуск и да се развърже ръцете на Общината за започване на процедура по избора на нов управител на МБАЛ Самоков, тъй като управлението на д-р Ковачка влошава състоянието на болницата. Нарушения и то не малък брой са констатирани и от Здравната каса. Тук повдигаме и въпроса кой реално управлява болницата в момента, тъй като непрекъснатото присъствие на д-р Ковачка в болницата след избиране й за народен представител създава впечатление, че д-р Скелина е само фиктивен управител. Не желаем болницата да служи като средство за реализиране на лични амбиции! Призоваваме Общината да направи проверка дали са и се извършват изследвания и са и се лекуват здравно неосигурени лица (най-често от малцинствен произход) без да плащат съответните такси за сметка на болницата, защото тази порочна практика пряко се отразява върху бюджета на Общината. Като конкретен пример даваме повредилата се част за скенера, която струваше доста голяма сума.
Също така искаме комисията за здравеопазване към Община Самоков съвместно с ръководството на болницата да изготвят стратегия за развитие на МБАЛ Самоков, да се зададе един ясен и конкретен път за развитие в правилна посока. Част от това развитие е привличането на добри кадри, във връзка с което Община Самоков създаде програма за стимулиране на младите хора да следват медицина и след това да се реализират в МБАЛ Самоков. За съжаление тази прекрасна инициатива е опорочена , тъй като в момента от тази програма се възползват лица, които едвам са завършили средното си образование, избрани еднолично при непрозрачна процедура. Настояваме на страницата на Община Самоков в Интернет да има секция посветена на тази програма, където да бъде публикувано за какви места се кандидатства, условията и сроковете за кандидатстване и списък на одобрените лица. Също така настояване подборът на тези лица да се извършва от комисията за здравеопазване към Община Самоков и ръководството на болницата.
Във Фейсбук профила е създадена възможност съгласните с Петицията да се присъединят към нея.(бел.на ред.)