СамокоВест

Перачницата на пари „Супер Боровец” се разпада

Споделете ни в

Цирк на тема „Супер Боровец” разигра на последното си заседание Общински съвет Самоков. Акционерното дружество „Рила – Самоков 2004” АД, чиито е мегаломанския проект, не представи отчет за дейността си през 2011 година в законоустановения срок, нито изпрати свой представител. Това принуди общинарите да отложат разглеждането на финансовите му резултати за майската си сесия. Този път дружеството се яви с тежката си артилерия. На заседанието присъства самият изпълнителен директор, но името му остана неизвестно на присъстващите (разбра се само, че е холандец). В представителството влизаха и техническият директор Иван Николов, и Красимир Стефанов – счетоводител в обслужващата дружеството счетоводна къща. Община Самоков бе удостоена с височайшото присъствие, тъй като е един от акционерите в „Рила – Самоков 2004”.

Още при учредяването му тогавашният кмет Ангел Николов ощети общината с 2 000 дка земи, намиращи се в района на к.к. Боровец и по протежение на пътя между Самоков и курорта. В съзаклятие с покойния вече Емил Кюлев той внесе общинските парцели като апортна вноска в капитала на дружеството. Фактически безценните общински имоти бяха оценени на около 3 лв. за кв.м. Реалната пазарна цена на земите в района на Боровец в зависимост от местоположението им надвишава от 50 до 100 пъти тази, на която екс кметът отчужди общинската собственост. Така общината загуби милиони левове още при влизането си в дружеството. Щетите продължават лавинообразно и до днешна дата, тъй като общината няма никакви механизми за влияние върху управлението на „Рила – Самоков 2004” АД.  Тя е абсолютна безгласна буква защото престъпно ниската цена на апорта едва й осигури около 20% дялово участие. Нещо повече. За много от претърпените загуби общинският съвет, който по закон е овластен да управлява общинската собственост, или няма никаква информация, или я получава постфактум.

Финансовата пирамида „Супер Боровец“ е зачената през 2004 година. През октомври 2005 година банкерът – инвеститор Емил Кюлев е разстрелян на бул. „България“, а знаковото убийство все още не е разкрито. Междувременно в София пристига делегация, водена от министъра на икономиката на Оман Ахмед Маки. Той обяснява, че България може да бъде вратата на Оман към ЕС. През 2007 г. е регистрирано българското дружество на държавния омански фонд „Боровец Инвестмънтс“. От ноември същата година дружеството става основен играч в проекта “Супер Боровец”. Тогава оманците влизат в дружеството „Рила Самоков 2004“ АД с мащабни идеи за инвестиции. Още през 2005 година Община Самоков е апортирала апетитните планински имоти, за да участва в бизнеса. Това е най-гарантираната част от капитала на дружеството и става сигурна примамка за последващите съмнителни финансови схеми. Фактически цялата финансова пирамида е изградена върху общинската собственост, която кметът Николов „подари” на партньорите си в игрите. Естествено е, че от сделката за общината следват само щети и загуби, тъй като такъв е изначалния замисъл.

Показателно е, че капитали от Оман влизат в България чрез схема от свързани фирми от Холандия и такива от офшорни зони по Антилите. „Боровец Инвестмънтс“ е регистрирано като дъщерно на създаденото само 6 месеца преди това „Боровец Инвест БВ“. Последното е регистрирано в Холандия. „Боровец Инвест БВ“ пък е собственост на фирма с почти същото име – „Боровец Инвест НВ“, и е регистрирано на остров Кюрасао, който се намира в холандските Антили. Точно заради въртележката на пари между трите дружества по-късно възникват спорове дали за доходите от лихви да се прилага спогодба за избягване на двойно данъчно облагане и по един от траншовете е предизвикана проверка от страна на НАП.

На 12 февруари 2007 г. българското дружество „Боровец Инвестмънтс“, оглавявано от представителите на оманския фонд сключва договор за заем със собственика си от Холандия. Сумата е космическа за българските представи и възлиза на 60 781 644 евро. Парите са превеждани на траншове до 13 юли същата година. Проблемът е, че сумите не са отпускани директно от дружеството майка, а от специално създадена за целта фирма посредник. По веригата се сключват идентични договори за отпускане на различни по размер заеми. Само че, българското дружество на държавния омански фонд “Боровец Ивнестмънтс”, което уж има намерение да строи „Супер Боровец”, изплаща по-високи лихви на посредника, отколкото той на дружеството реален собственик. Според бивши данъчни служители това е брилянтна схема за избягване на данъци и реализиране на по-големи печалби. Лихвеният процент по договора е 10.25%. Това означава, че само от лихвата по заема дружеството в Холандия получава годишно над 6 000 000 евро, която ще се изплаща от “Боровец Ивнестмънтс”.

За да стартират работите по проекта „Супер Боровец”, на 27 юни 2007 г. „Боровец Инвестмънт” сключва нов договор за заем с дружеството майка – регистрираното в Холандия „Боровец Инвест БВ“. Този път за 15 милиона евро при лихва 10,25 процента. По този договор Националната агенция по приходите извършва мащабна проверка и прави следните констатации: ;“Боровец Инвест“ – Холандия отпуска заем на „Боровец Инвестмънтс“ – София, в размер на 15 млн. евро.; Ден преди договора за заем с българското дружество „Боровец Инвест“ – Холандия, получава същата сума от „Боровец Инвест“ – остров Кюрасао; Клаузите в договорите са идентични, с изключение на лихвения процент. „Боровец Инвест“ – Холандия, получава лихви от „Боровец Инвестмънтс“ – София, в размер 0,25 процента по-висок спрямо лихвата, която начислява на неговия собственик със същото име, регистриан на остров Кюрасао; Договорите за заем са сключени между свързани лица; Липсва разумна стопанска причина „Боровец Инвест“ – о. Кюрасао, да не финансира директно дъщерното си дружество в България, а цялото финансиране да преминава формално през „Боровец Инвест“ – Холандия, като така се оскъпява заемът за „Боровец Инвестмънтс“ – София; Избягвайки прякото финансиране между фирмата от о. Кюрасао и фирмата от София, се постига единствено фискален ефект, изразяващ се в избягване на дължимия данък при източника в България от доходите от лихви;  Финансовите отношения между трите свързани фирми са построени така, че се прикрива реалният получател на доход от лихви.

В крайна сметка е прието и потвърдено от съда, че получател на доходите от лихви е дружеството от остров Кюрасао от Холандските Антили, с които България няма споразумение за избягване на двойно данъчно облагане. С част от парите от заема за 15 милиона евро е увеличен капиталът на „Боровец Инвестмънтс“ след становище на вещи лица за пазарната стойност на непаричната вноска, а другата половина от спорните милиони е предоставена на „Рила – Самоков 2004“. По преписката на НАП не е коментиран другият договор за заем на стойност 60 781 644 евро. Няма официално становище дали е разиграна същата далавера с лихвите и дали холандското дружество отново е посредник между регистрираната на остров Кюрасао фирма и българското представителство на оманските капитали.

През това време отдавна известната истина, че никой няма намерение да инвестира и един лев в „Супер Боровец”, та камо ли 800 000 000 евро стана безпощадно ясна и на най-отчаяния оптимист. И ако все още някой в Самоковска община живее с илюзията за строителство, за нови работни места, за развитие на туризма и просперитет, значи има сериозен проблем с чувството си за реалност. За близо десетлетното си съществуване инвестициите по проекта „Супер Боровец” замряха на двете първи копки. За сметка на това кметската управа на Самоков в лицето на екс градоначалника Ангел Николов потроши още стотици хиляди от общинската хазна за проучвания, проектирания, оценки и т.н.

Иначе фарсът по приемането на отчета на „Рила Самоков 2004” за 2011 година бе пълен. Той започна с това, че Общински съвет Самоков прие със завидно мнозинство отчетът на дружеството и освободи от отговорност ръководството му. След дъжд – качулка, когато решението вече бе факт, общинарите решиха да демонстрират отговорно управленско поведение и да разискват по проблемите на проекта „Супер Боровец”. Избраниците ни, като че са паднали от Луната, засипаха представителите на „Рила Самоков 2004” АД с въпроси защо нищо от планираното по проекта не се случва. Изпълнителният директор оправда тоталното бездействие на дружеството и липсата и на лев инвестиции със световната икономическа криза. Напомняме, че когато оманският държавен фонд се ангажира чрез дружеството си в България „Боровец Инвестмънтс“ да инвестира по проекта, кризата отдавна вече шеташе по света. Независимо от това, в съобщение на Ройтерс, който цитира неназован държавен служител на Оман се казваше – „Оман задвижва проекта “Супер Боровец” на третата година от първата копка на проекта. Инвестицията ще е за 800 млн. евро” и още „Курортът, само на един час от летището в София, се очаква да бъде завършен през 2012“, твърди източникът на Ройтерс, който бил запознат с проекта”. Техническият директор Иван Николов пък цинично прехвърли проблема от болната глава върху здравата, като обвини за забавянето общината, която не е приключила процедурата по преотреждането на земите. А реално, след включването им в капитала на дружеството, единственият, който би могъл да задвижи процедурата е „Рила Самоков 2004” АД. Истинска бомба обаче хвърли бившият кмет и настоящ общински съветник от БСП Ангел Николов, който се развика, че земите на общината са дадени на безценица. Сякаш някой друг, а не той самият ги подари на едно дружество с тъмно минало и неясно бъдеще. До тук историята на „Рила Самоков 2004” АД е белязана с едно убийство, поредица от съмнителни финансови операции, данъчни еквилибристики и загуби за милиони левове. А най-големият губещ са жителите на Самоковска община, които загубиха в дружеството и земите и надеждите си. В същото време представителите на общината в борда на директорите Юри Бодуров и Евелина Перфанова, както писахме неотдавна, в нарушение на закона получиха възнаграждение от над 50 000 лева за да си затварят очите и устата. Общинският съвет бе оставен в неведение относно сключените договори за заем и условията по тях. Не бе надлежно информиран за промените в състава на дружеството и в разпределението на дяловете, за промените в капитала му и последиците за общината. Независимо от доказаните безброй случаи, когато поради незнание или съзнателно представителите ни не са запознали общинския съвет какво се случва в „Рила Самоков 2004” АД, съветниците ги преизбраха за още две години. Та се стигна до там Областният управител да спре решението на общинския съвет, тъй като изборът им е проведен при нарушение на законовите норми. Абсурдите са толкова много, че да се чуди човек от къде да започне. Но печалната равносметка от работата на общинския съвет е безспорна:

–         Директорите на „Рила Самоков 2004” АД получиха заветното решение на Общински съвет Самоков, с което е приет отчета на дружеството за 2011 година и ръководството е освободено от отговорност, което единствено има юридическа стойност.

–         Юри Бодуров и Евелина Перфанова може би ще продължат да „защитават” интересите на общината като членове на съвета на директорите  до 2014 година.

–         Самоковци ще пият една студена вода от проекта „Супер Боровец”.

3 thoughts on “Перачницата на пари „Супер Боровец” се разпада

  1. Пишете по просто защото ме заболя главата. Ако съм разбрал, общината е внесла 2000 дка земя като дялово участие на цена 20 пъти по ниска от пазарната. И сега ако иска да излезе от този проект ще вземе 100 дка. Останалите 1900 дка на стойност 285 000 000 лв. при цена 1 кв.м. = 50лв. са подарени на некои другари .. Ако това е верно защо не го запищат в музея кой на кого е дал .. та да се помни „как се пиеха мезета с червено вино“.

  2. Ако сбъркал сумата МОЛЯ поправете ме.

  3. Защо не пишете, за Арена Самоков, кото се пови благодарение на Ангел Николов, за пътя през Гуцал, за лекарите-софианци и общинските жилища, за проекта Супер Боровец, Самоков- без дългове….. Поклон пред великата личност. Дано останалите кметове се поучат от примера му….

Comments are closed.