СамокоВест

Папа Франциск: В мъките на войната Световното по футбол е възможност за мир

Споделете ни в

В края на общата аудиенция папата поздрави играчите и феновете, които участват в Световното първенство по футбол в Катар, информират от VATICAN NEWS

„Нека провеждащото се в Катар Световно първенство по футбол да бъде „възможност за среща и хармония между нациите“ и да насърчи „братството и мира между народите“. Това е пожеланието на папа Франциск, който отправи нова и силна молитва за украинския народ и за жертвите на неотдавнашното земетресение в Индонезия.

В днешния свят, „раздиран от войни“, молитвата на папата е „за мир в света и за края на всички конфликти“, със специални мисли „за ужасните страдания на измъчвания украински народ“. Възпоменанието на годишнината от Гладомора, изтребването чрез глада през 1932-33 г., „изкуствено предизвикан от Сталин“, също е възможност не само да се молим за жертвите на този геноцид, но и за „многото украинци , деца, жени и старци, деца, които днес страдат мъченически от агресията”.

Папата изрази също своята близост към индонезийското население, придружена с молитва за загиналите и ранените при земетресението, което удари остров Ява и при което бяха убити над 250 души. 

По повод Световния ден на рибарите, отбелязан на 21 ноември, папата насърчи да се зачитат правата на рибарите, които „с работата си допринасят за продоволствената сигурност, прехраната и намаляването на бедността в света“. Поздравление от папата отправи и към инициативата RedWeek в Полша, посветена на преследваните християни, и младежите от СМД в Лисабон идната година.