СамокоВест

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим бе отслужена в храм „Покров на Пресвета Богородица“ в Самоков

Споделете ни в

Отец Емил от Долна баня отслужи Панихида в памет на многобройните мъченици на комунистическия режим в храма „Покров на Пресвета Богородица“ в Самоков. Панихидата бе по инициатива на общинските организации на СДС, НФСБ и Сдружение с нестопанска цел „Коалиция за граждански проекти“.

На 25.01.2006 г. ПАСЕ приема Резолюция №1481 за необходимостта от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими. За първи път предложението датата 23 август да се чества като „Ден на жертвите на сталинизма и нацизма“ е направено през месец юни 2008 година на конференцията в Прага под надслов “Европейската съвест и комунизма“, където е приета и придобилата известност в цяла Европа Пражка декларация. В нея се предлага 23 август – денят на подписването на съглашението между Хитлер и Сталин, да е ден за възпоменание на жертвите на нацистките и комунистическите тоталитарни режими. На 02.04.2009 г. депутатите от Европейския парламент гласуват гласуват специална Резолюция, именувана „Европейската съвест и тоталитаризма“. В България решението 23 август да бъде Ден на памет за престъпленията на комунистическия и другите тоталитарни режими и за почитане на жертвите им е прието от 41-то Народно събрание на 27.11.2009 година по предложение на народния представител Лъчезар Тошев – народен представител от СДС.

На Панихидата присъстваха десетки родственици на жертвите на комунистическия режим от Община Самоков. В поклонението се включиха заместник-министърът на културата Румен Димитров, народните представители от ГЕРБ Валентин Милушев и Спас Гърневски, представители на местните организации на СДС, НФСБ и на СНЦ „Коалиция за граждански проекти“.

Заместник министър Димитров е със самоковски корени. Баща му, леля му, вуйчо му са от Самоков. Дядо му е свещеник в Белчин. Родът му също е сред потърпевшите от комунистическите репресии.

Спас Гърневски припомни, че над 100 000 души са убити само в лагера „Белене“ , чиято единствена вина е била, че са били достойни българи. Но и до днес партията, която ограби българския народ, не призна за извършените престъпления и не поиска прошка, посочи Гърневски и допълни – дано никога не допуснем миналото да се повтори.