СамокоВест

Павел Койчев и Елина Кешишева представят новите си изложби в „ART Детектив“

Споделете ни в

Световноизвестният скулптор Павел Койчев представя „Къпането“ , а фотографката Елина Кешишева споделя за последната си фотосесия на Dior.

В новия епизод на подкаста за култура и изкуство на БНТ „Арт Детектив“, водещата Симона Кръстева разговаря със световноизвестния скулптор Павел Койчев, който разказва за различните периоди в творчеството си и представя новата си изложба – „Къпането“. В специален бонус епизод, водещата среща зрителите с талантливата фотографка Елина Кешишева, заснела редица световни знаменитости.

Символи на съвършенство от различни епохи могат да бъдат видени в изложбата на Павел Койчев – „Къпането“, която бе открита преди няколко седмици. Разположена в близост до парк-галерия „Оригиналите“, редом с други негови произведения, галерията на открито се намира до село Осиковица, на 67 км. от София.  От 2008 г. негови творби са постоянно изложени в тази галерия. Други скулптури на твореца могат да бъдат видени в Национална художествена галерия и в градските галерии в София, Добрич, Варна, Пловдив, Стара Загора, Кърджали и Плевен. Произведенията му са част от редица частни колекции в Германия, Дания, Швейцария, Франция, Холандия, САЩ, Белгия, Италия, Испания.

Павел Койчев излага творбите си още от 1982 г., когато в София и показана първата му самостоятелна изложба. Той участва в проекта „Световни художници в края на хилядолетието“, в централата на ООН Ню Йорк (1999); 54-тото Венецианско биенале (2011) и има множество самостоятелни изложби.

В специалния епизод на „Арт Детектив“, Симона Кръстева представя и Елина Кешишева  с авторската ѝ изложба в „Квадрат 500“, която стартира на 24 юни и ще продължи до 1 август. Фотографката разказва за професионалните си постижения и вдъхновения. Даян Крюгер, Ева Грийн, Ник Крйв, Вин Вендерс, Настася Кински са малка част от звездите, застанали пред обектива на българката. А списъкът с топмодели и модни сесии за прочути дизайнери е още по-дълъг, като сред тях е и последната кампания на Dior. Елина е първият български фотограф, който участва в платформата „Майстори на фотографията“.

Водещата Симона Кръстева  е живяла и работила в Лондон и Париж. Специализирала е в областта на медии, изкуство и мода, а преди пет месеца се връща в България. Завършила е медии и дигитални комуникации в Regents University London и е стажувала в BBC Аrt and Culture. Има специализация по модерно изкуство в Christie’s London и е изучила основите за декоративно изкуство в Sotheby’s New York. Работила е за дигитални медии и като дизайнер на концепции за големи издатели на списания, галерии и аукционни къщи и е участва и в благотворителни каузи в UNICEF и Women for Women UK.