СамокоВест

От БФ „Биоразнообразие“ сигнализираха институциите за непозволени изкопни работи в коритото на р. Искър за Богоявленския ритуал

Споделете ни в


От Българска фондация „Биоразнообразие“ са сигнализирали Регионална инспекция по околна среда и водите-София и Басейнова дирекция “Дунавски район“ за извършени изкопни работи в коритото на река Искър, в границите на град Самоков, с които се нарушава действащото законодателство. Публикуваме пълния текст на сигнала:

До         

РИОСВ София

БД „Дунавски район“

СИГНАЛ

От Петко Димитров Цветков

Уважаеми госпожи и господа,

От социалните мрежи в интернет научих за осъществени изкопно-насипни работи в коритото на река Искър, в района на град Самоков, в резултат на които то е значително нарушено:  https://www.facebook.com/groups/321648491631301/permalink/822964648166347/

Изкопът по информация от местни жители е направен на 03.01.2020 с тежка техника – фадроми и багери. Подобна намеса в речното корито може да доведе до компрометиране на съществуващата инфраструктура, а именно подкопаване на мостове и брегоукрепващи съоръжения, също така води до увеличаване на риска от наводнения и нарушава екологичното състояние на водния обект.

От страницата на Община Самоков във фейсбук научихме, че на същото място, а именно районът на пешеходния мост на река Искър при Спортното училище в града, ще се проведе събитие организирано от Общината https://www.facebook.com/samokov.bg/posts/3146418355372855.

Предполагам, че тези дейности са в нарушение на действащото законодателство и по специално Закона за водите и Закона за околната среда. Ето защо настоявам да бъде направена незабавна проверка и виновните лица и институции да понесат отговорност за извършените нарушения.

Моля да бъда информиран на посоченият по-горе електронен адрес за предприетите от вашите институции действия.

С уважение, Петко Цветков

Българска фондация „Биоразнообразие“