СамокоВест

Отново къпещи се в 7-те Рилски езера! Отново въпроса: Губи ли България своята Светиня?

Споделете ни в

Поредно нарушение за къпане в едно от Седемте рилски езера, излъчи Нова телевизия в сутрешния си блок. Кадрите как няколко туристи по бански решават да се охладят в Окото са заснети от Севдалин Атанасов. Национален парк „Рила“ издирва нарушителите.

Вчера следобед Севдалин Атанасов става свидетел на това как няколко туристи решават да потърсят прохлада в едно от рилските езера – Окото.

„Те бяха сложили хавлии, по бански и т.н. 70 процента съм сигурен, че не бяха българи. Това не е нещо спонтанно. Човек, ако ходи на няколко дневен преход в планината си носи кърпа, но с бански в планината никой не ходи. Банските са от изкуствени материи и не са подходящи за дълго носене през деня особено в планината“, каза Севдалин Атанасов в „Здравей, България“.

Той посочи, че е ходил повече от 100 пъти на езерата. Според него там трябва да се изгради постоянен видеоконтрол. Не е сигнализирал Национален парк „Рила“, защото смята, че е безсмислено. „Дори и да сигнализирам какво от това. Това е Окото. Дори да имат човек от тях на станцията на лифта ще иде до там за 2 часа“, допълни Атанасов.

Севдалин Атанасов коментира, че единственият ефективен начин за контрол и спиране на нарушенията е изграждането по подходящ начин на постоянно видеонаблюдение и промени в законодателството, при които заснетите кадри, включително от граждани, да се признават за доказателства. Той даде пример с футбoлнaтa звeздa Дeйвид Бeкъм, на когото бяха отнети шoфьoрcките прaвa зa пoлoвин гoдинa. Основанието – зaceчeн и заснет oт пeшeхoдeц дa гoвoри пo тeлeфoнa дoкaтo e зaд вoлaнa.

Припомняме че този не е първият случай на подобни нарушения в Седемте Рилски езера.

По същото време през 2019-та, отново турист се изкъпа в езерото Окото. Така и не се разбра кой е той и никой от свидетелите не беше уведомил властите. Друг нарушител, през същата година, пък сам беше заснел провинението си.

През лятото на 2018 година в езерото Бъбрека се изви дълго хоро, пак в нарушение на правилата. Инициативата беше на Пламен Мирянов, чиято фондация искала да постави рекорд за Гинес за най-масово хоро край езерата.

В един от последните си филми известният специалист по оцеляване Беър Грилс плува в Каракашевото езеро в Рила, яде жаби и пали огън в българската планина. Но на него това му струва глоба от над 15 хиляди лева.

Глобата за влизането във водите на езерата е от 500 до 5000 лева. За да има ефект от санкцията ,обаче, нарушителите трябва бъдат открити.

Отново напомняме, че Седемте Рилски езера са едно от най-Светите места в България, мощен Духовен център и всякакви замърсявания от джипове, къпещи се, неконтролиран туристически поток граничат с престъпление от най-висша степен.  

И отново питаме: Губи ли България своята Светиня?