СамокоВест

Община Самоков с указания за пожарна безопасност

Споделете ни в

Общинска администрация – Самоков излезе с указания за пожарна безопасност:

Във връзка с високите температури на територията на цялата страна и наличието на суха растителност, опасността от възникване на пожари в земеделските територии, а от там в горските и урбанизираните територии, е изключително висока. Предпоставки за възникването на пожари са почистването на земеделските земи от техните ползватели, паленето на огън на открито, извършването на ремонтни дейности и др., поради което моля да имате предвид следното:

1. Всички собственици и ползватели на земеделски земи, както и лицата, които преминават и/или осъществяват дейност близо до тях, следва да спазват правилата и нормите на пожарната безопасност при извършване на дейности в земеделските земи.

2. Стопаните и ползвателите на земеделски земи да създадат организация за своевременно разораване на необходимите минерализовани ивици край пътищата и на местата, където земеделската земя граничи с горски фонд и да осигурят гасителни средства, необходими за провеждане на ефективни гасителни действия.    

3. Забранява се изгарянето на стърнища, слама и суха трева по слоговете и други площи.

4. Забранява се паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние, по-малко от 50 метра до тях.

5. Забранява се използването на огнестрелно оръжие и сигнални ракети в района на непожънати масиви.

6. Задължават се юридическите и физическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

7. Забранява се извършването на ремонтни дейности по линейните обекти, преминаващи през житни площи.

8. Задължават се юридическите лица, стопанисващи пътища, преминаващи през и/или покрай житни посеви, да извършват механично отстраняване на сухите треви и храсти, горими предмети и материали в сервитута на пътя.

9. Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по малко от 100 метра от границите на горските територии.

10. Забранява се паркирането на МПС и струпването на материали на разстояние, по малко от 5 /пет/ метра, преди и след пожарните хидранти.

11. Всички пътуващи по пътната мрежа на територията на община Самоков да спазват предупредителните и забранителни знаци за пожарна безопасност.

В летния пожароопасен сезон е изключително важно да бъдем разумни, предвидливи и внимателни, за да съхраним себе си и природата!