СамокоВест
Владимир Георгиев

Отворено писмо до кмета на Община Самоков г-н Вл.Георгиев

Споделете ни в

Г-н Кмете!

През изминалите дни съм свидетел на оживено обсъждане на публикуваните в два поредни броя на Държавен вестник (58 и 59 от 2012 г)решения на Общинския съвет на Община Самоков за провеждането на търгове за продажби на общински имоти или учредяване на право на строеж върху имоти частна общинска собственост в границите на кв. Самоково. Като самоковски гражданин реших да посетя гл.архитект г-жа Клинчева и директно от нея да се информирам. Г-жа Клинчева отказа да говори с мен и заяви, че главата и се е запалила и отиде да изпълнява задълженията си. Тъй като аз исках от някого да се информирам все пак влязох в най-близката отворена врата (нали на 7 август т.г.беше голяма жега) и служителката, която беше там най-любезно ме информира доколкото можеше. Поради своята слабосилност в областта на устройството на територията почти не разбрах как съществуващите зелени площи между панелните блокове в кадастралната карта (дали това съм разглеждал?) са се превърнали  в петна за индивидуален строеж под прозорците на живущите там. От Ваше съобщение във в.Приятел научих, че на 9 август в кабинета на г-жа Клинчева ще се провежда обществено обсъждане за премахане на зелени площи и образуване на парцели за „ОЖС“. Като отговорен гражданин реших да споделя със съкварталците си възникналите в мен притеснения и ги поканих на 8 август т.г.да обсъдим публикациите в Държавен вестник, както и дали да участвуваме в обявеното обществено обсъждане в кабинета на гл.архитект. Оказа се, общественото обсъждане касае частен парцел и частно лице и не се отнася до кв.Самоково.Поради което решихме, че няма смисъл да притесняваме г-жа Клинчева с присъствието и да й пречим да си изпълнява прилежно задълженията.

            Като живущ в урегулиран поземлен имот,парцел І в кв.292 в обект с идентификационен  №65231.914.258 и аз като самоковски гражданин-загрижен за съдбата на общинските имоти- както останалите живущи в същия УПИ, се интересувам от следните въпроси,които не ми позволяват да спя нощем и размишлявам върху тях:

            1.посочените в Решение №278/31.05.2012 г обекти, предмет на обявения търг, за жилищно строителство ли са или за обществено обслужване?

            2.Тъй като в Решението пише, че начина на трайно ползуване е комплексно застрояване г-н кмета ще разреши ли на три метра от моя прозорец да виждам какво става в ресторанта. Защото при тази формулировка на търга може да се построи жилище с височина на сградата 10 м (както в други части на кв.Самоково) или сграда с предназначение „Обществено обслужване“. А това последното означава магазин, ресторант, увеселително заведение,бар и нямам представа още какво?

            3.Както и останалите съграждани нямам никаква информация, ама никава, дали е спазен чл.22,ал4 от Закона за устройство на територията и плана за преструктуриране на жилищния комплекс дали е бил предложен за обществено обсъждане по реда на чл.121, ал.1?

            4.На кое заседание на Общинския експертен съвет по устройство на територията и с кое негово решение е одобрено изменение на ПУП на поземлен имот с идентификатор №65231.914.258 в кв.292 от плана на гр.Самоков?

            5.С кое решение и кой общински съвет на Община Самоков е одобрил изменението на ПУП за този поземлен имот?

            6.Кога е влязъл в сила подробния устройствен план, в който са включени обектите , предмет на търга по Решение 278/31.05.2012 г на Общинския съвет, община Самоков?

            7.Изработван ли е план-извадка за парцел І от кв.292 от ПУП на гр.Самоков?

            8.Кога е било изменено предназначението на съществуващите зелени площи в междублоковото пространство в парцел І от кв.292 по плана на гр. Самоков?

            Моля да ме извините г-н Кмете, че Ви затруднявам с въпросите си и по този начин Ви отклонявам от изпълнението на  преките Ви задължения и тези на подчинените Ви служители.

            Жега е. В тази всеобща криза обхванала душите ни и кесията ни някои се разхлаждат и разпускат на сянка, но поетите задължения пред обществото трябва да се изпълняват. Обещания сме давали. Ценим изградения в обществото ни авторитет.

            Надявам се г-н Кмете като почтен мъж да не се отклоните от даване на отговори по поставените в писмото ми въпроси и ме информирате чрез електронните медии. Било чрез www.samokovest.com, било чрез www.vestnikpriatel.com или в някое коментарно предаване на Канал „Рила“ (простете но забравих, че все повече самоковци гледат сателитна телевизия), а защо не и чрез някое самоковско хартиено издание за да се информират и останалите самоковски граждани. Нали все пак вече живеем в ХХІ век.

            Обещавам редовно да посещавам сайта на Община Самоков за да съм своевременно информиран  за дейността на Общината и Общинския съвет като самоковски гражданин.

            Любомир Дюлгеров-родом от Самоков и почти от 37 години самоковски гражданин.