СамокоВест

Освободиха от отговорност шефовете на „Рила-Самоков 2004” за всички времена – общината не получава и стотинка

Споделете ни в

obshtina samokovОчаквано, Общото събрание на „Рила-Самоков 2004” АД не прие нито едно от исканията на общината. Както е известно, в нарушение на всички законови изисквания, ръководството на дружеството не проведе общи събрания и не представи пред акционерите отчетите за дейността си за 2011 и за 2012 г. След две години безвремие такова бе насрочено за 21 ноември 2013 година. Тъй като и то пропадна, най-подир преди няколко дни височайшият форум се състоя. В резултат – всички директори на „Рила-Самоков 2004” АД, в това число и представителите на община Самоков за целия период на съществуването му бяха освободени от отговорност. Членовете на Съвета на директорите и на контролните органи на дружеството излязоха чисти като сълза, а в сметките му няма и стотинка, и близо 20 000 000 лева отидоха в небитието. Отпуснатият през 2009 година кредит на „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” в размер на 7 000 000 евро, или 14 000 000 лева, ведно с лихвите към днешна дата набъбна на близо 20 000 000 лева, въпреки че според някои критици сумата е преекспонирана. ТБИЛ е една от метаморфозите на един от основните акционери в „Рила-Самоков 2004” АД – Георги Крумов и неговия „Икуест”, и така и не стана ясно какъв е правният й статут. Заемът е отпуснат при нарушение изискванията на устава на „Рила-Самоков 2004” АД, според който кредити по-големи от 500 000 лева следва да се дават само по изрично решение на Съвета на директорите. В случая такова решение няма! Кредитът е даден и без каквото и да било обезпечение от страна на получателя. Договорът е подписан от изпълнителните директори Ал Харуси, представител на Оманския държавен фонд и от Георги Крумов – на „Икуест”. По това време скандално известният Георги Крумов представлява и дружеството „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” , получило кредита. Както вече писахме, схема за източване капитали от дружества с държавно и общинско участие чрез свързани лица като по учебник, но виновни за ограбването на дружеството, според взетите решения на Общото събрание на „Рила-Самоков 2004” АД, НЯМА! На фона на милионите, изтекли към личните сметки на основните играчи, петдесетте хиляди лева, за които се говори, че са получили Юри Бодуров и Евелина Перфанова, като представители на общината в ръководните органи на дружеството, изглеждат нищожно малки. Каквото и да са получили представителите ни, за да предадат общинските интереси те вече са напълно оневинени. Черно на бяло, със свое решение, Общото събрание на „Рила-Самоков 2004” АД ги освободи от отговорност.

Общото събрание не прие искането на община Самоков за 2 000 000 евро обезщетение за претърпените щети и пропуснати ползи, на което междупрочем никой не се и надяваше. Общината няма да получи и стотинка, така че „кой е…, е… – Донка се омъжи.” Обстоятелството, че новоизбраните представители на общината се възползваха от правото си по Устав и блокираха решението заемът да бъде отписан от баланса на дружеството е смехотворно. То не поражда никакви правни и фактически последици. Общото събрание само потвърди първоначално известният факт, че от страна на „Рила-Самоков 2004” АД няма да бъдат предприети никакви действия за връщане на кредита. Мотивите на Съвета на директорите са, че  кредитополучателят „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” е неплатежоспособен и по всяка вероятност ще влезе в процедура по ликвидация, сиреч вероятността да върне заграбеното е нулева. По вина на бившия кмет Ангел Николов, вече покойник, Бог да се смили над душата му, Община Самоков получи едва 25% участие в капитала на дружеството. Най-ценните общински земи, 2 000 декара от които бяха внесени в капитала на „Рила-Самоков 2004” АД като апортна вноска, бяха оценени на престъпно ниската цена от около 3 лева на квадратен метър. Това постави общината практически в невъзможност да влияе на решенията на дружеството. Основната причина обаче общината да понесе милиони загуби и никой да не защити интересите й, не се корени даже в незначителния дял от общия капитал, който тя притежава. Според изявление на Теро Пекка Халмаро, изпълнителен директор клас „Б” в „Рила-Самоков 2004” АД, направено пред предишния състав на Общински съвет Самоков, “Главболгарстрой” е продал акциите си, същите, дето Симеон Пешов ги купи по-рано от Весела Кюлева, за 165 000 000 евро. Със сделката Пешов и империята му Главболгарствой са реализирали печалба от 150 милиона евро без всякакви разходи, понеже за всичките тези години нищо по проекта не е правено, а акциите нито вода, нито хляб искат. При това „Главболгарстрой” притежава най-малкия от всички дялове. Проблемът общината да е основният потърпевш е, че дружеството, като всички подобни творения, изначално, по генезис е създадено с едничката цел определени персони да отмъкнат милиони левове за сметка на публичната собственост – общинска или държавна. Не случайно единственият наличен и реален капитал в имуществото на „Рила-Самоков 2004” АД са двете хиляди декара самоковски земи.   

Равносметката за гражданите на община Самоков е ясна – губят безвъзвратно хиляди декари от най-атрактивните си имоти и претърпяха щети за още милиони левове от общинската хазна, пропиляни за поне 10 първи копки, никому ненужни проекти, площадки и ред други гламавщини, предназначени да им хвърлят прах в очите. И това за самоковци е краят на голямата илюзия.

Няма пречка общината да заведе дело срещу виновните длъжностни лица, като се има предвид, че е налице нарушение на устава на дружеството и на законови норми от страна на изпълнителните директори Ал Харуси, представител на Оманския държавен фонд и на Георги Крумов представител  на „Икуест”, подписали договора за отпускане на кредит на „Транс Болкан Инвестмънт  Лимитид” в размер на 7 000 000 евро. Проблемът обаче е, че даже и да спечели делото общината надали ще получи някаква материална изгода – за едната чест дето се вика. Но какво всъщност е това чест и има ли тя почва у нас?