СамокоВест

ОИЦ-СОФИЯ запозна самоковци с условията на финансиране от Еврофондовете за развитие на бизнес

Споделете ни в

Екипът на Областен информационен център – София проведе информационна среща в община Самоков като част от информционната си кампания на тема „Еврофондовете – актуални възможности за финансиране на Вашия бизнес“.

В рамките на събитието Лина Савова, експерт „Комуникация и информация“, разясни условията за кандидатстване по процедура „Насърчаване на предприемачеството“, която се реализира по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“. По процедурата са допустими кандидати, които са микро, малки и средни предприятия, регистрирани след 31.12.2016 г. Те трябва също така да са независими предприятия, както и над 50% от предприятието да се притежават от едно физическо лице-предприемач.

По време на срещата бяха представени секторите, в които трябва да попадат фирмите-кандидати по отворения в момента втори краен срок за кандидатстване, който е 10-и декември и е с бюджет от 30 252 495.63 лева. Безвъзмездното финансиране по процедурата е до 80%, като сумата, за която се кандидатства, трябва да е минимум 50 000 и максимум – 200 000 лева. Финансират възнагражденията за квалифициран персонал, закупуване на машини и съоръжения, дълготрайни нематериални активи, материали и консумативи, наем на работни помещения, различни външни услуги, участия в събития в страната и чужбина с цел популяризиране на кандидата и неговите продукти, разходи за визуализация.

Във втория панел от срещата Мадлен Георгиева, експерт „Информационно обслужване и услуги“ представи подмярка 6.4.1 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Програма за развитие на селските райони, която е отворена за кандидатстване до 07.12.2018 г. Кандидатите по нея могат да подадат проектното си предложение в рамките на три процедури в зависимост от вида на заявените за подпомагане дейности: инвестиции, насочени към развитие на занаяти; инвестиции за развитие на услуги във всички сектори и други неземеделски дейности; инвестиции за производство на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Общият бюджет за трите процедури е 68