СамокоВест

Общинско лесничейство-Самоков отчете близо 900 бона печалба за 2019 г. и разход от 22 800 лв. за горските пътища

Споделете ни в

Директорът на Общинско лесничейство-Самоков инж. Владимир Малинов отчете пред общинския съвет дейността на предприятието за 2019 г. За предходната година приходите са в размер на 1 918 655лв., а разходите възлизат на1 034 633 лв. Реализирана е печалба от 884 022 лв. В предприятието са работили 34 души.

Общинският съветник д-р Димитър Панев зададе въпроси относно наличието на корояд в общинските гори и кой поддържа горските пътища, при положение че добивът на дървесина се предоставя на частни фирми и се ползват нерегламентирано от практикуващите офроуд. Съветник Панев припомни, че преди години съветниците са  гласували суми за дърводобивните фирми, които извозват материалите и попита събират ли се тези такси. Общинският съвет трябва да помисли и за събиране на такси за офроуда из горските пътища. Те са най-големият разрушител на пътищата и въобще на горите, заяви д-р Панев.

В отговор директор Малинов обяви, че на територията на община Самоков вече няма проблем с корояда. Относно разходите по поддръжката на горските пътища той уточни, че няма нормативна уредба, съгласно която да се ангажират дърводобивните фирми. Инж. Малинов поясни, че таксата, която е гласувана от Общински съвет е била включена в Наредбата за управление на общинските гори, но е била отменена като незаконосъобразна. Относно офроуда, съгласно наша наредба те искат разрешение от контролния орган РДГ-София и съответния собственик на териториите – общината, или държавата, в зависимост от това през кои територии преминават. Предупреждаваме ги, но не можем да ги контролираме, заяви Малинов.