СамокоВест

Вяра Деянова с награда за чиста журналистика в конкурса на Dir.bg – Web Report

Споделете ни в

Третото издание на конкурса за чиста журналистика на Dir.bg – Web Report, приключи. Журито отличи осем български журналисти с ярък принос и връчи награди в различни категории на тържествена церемония в клуб „Перото“ в НДК. В журито на конкурса участват: Венелин Петков – директор „Новини, актуални предавания и спорт” в БТВ, Ваня Николова, Владимир Йончев – главен редактор на OFFNews.bg, Илияна Захариева – директор „Корпоративни комуникации” в А1, Владимир Жеглов – основател на Dir.bg, Евгения Атанасова от БНТ, Илия Вълков от Клуб Z, Яна Пеловска от Центъра за развитие на медиите, Евгени Димитров – основател на агенция „Булфото”, и Христо Христов – изпълнителен директор на WhitePress България.

Конкурсът, който се бори срещу фалшивите новини, и тази година отличи с парични награди от 1000 лева най-добрите журналистически материали в шест основни категории – „Общество“, „Икономика“, „Култура и изкуство“, „Технологии и иновации“, „Истински Истории“, а за първи път и „Спорт“. За втора поредна година бяха раздадени и почетни награди на същата стойност за фото- и видеорепортаж.

В конкурса участваха над 100 журналисти с повече от 300 материала. Във всяка категория бяха номинирани трима участници, като един от тях бе избран за победител.

Наградата в категория „Истински истории” бе присъдена на Вяра Деянова от bravestories.eu. за „Йото, който гледаше “Чернобил”. Отличието ѝ бе връчено от Христо Христов – изпълнителен директор на WhitePress.

Това е разтърсващ разказ на един български журналист, който само 20 дни след аварията влиза в зоната, разказ от първо лице за невидимия ужас и безсилието пред партийните повели. Журналистът е Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов от БНР е изпратен в Украйна да отразяват посещението на един български хор. Днес Любен Антонов вече не е между живите. Остава Йото Пацов – жив свидетел на безумието на политическата върхушка в тоталитарната държава.

Вяра е със самоковски произход – дъщеря на Ирен и Антон Деянови.