СамокоВест

Община Самоков ще потроши 1 240 678 лв. от МОН за завършване строежа на детска градина, която през 2013 г. е обявена за завършена с акт 16

Споделете ни в

На 9 декември 2021 г. Община Самоков обяви на официалната си страница, че е започнал ремонтът на сградата на детската градина в двора на училище „Неофит Рилски 2”, като ремонтът се финансира със средства от Министерство на образованието. Стойността на проекта е 1 240 678 лв. Според официалната информация на Общината , със спечеленото финансиране ще бъде завършен строежът отвътре, до края на годината ще бъде завършено строителството във вътрешността на сградата – изграждане на ВиК, замазки, шпакловки, боядисване, всичко до етап обзавеждане.

В същото време на 2. 07. 2013 г. в-к Приятел излезе с публикация: „ Детската градина в двора на училище „Д-р Петър Берон” е завършена“. Подписан е и т. нар. акт 16.

Уточняваме, че през учебната 2017/18, по заповед на МОН, двете училища – ОУ ,,Петър Берон‘‘ и ОПУ ,,Неофит Рилски‘‘ бяха сляти в Обединено училище ,,Неофит Рилски‘, тоест става реч за една и съща детска градина.

Питаме Министерството на финансите, Министерствното на образованието и науката, Районна прокуратура – Самоков, областен управител на Софийска област – налице ли е заблуждаваща информация при кандидатстването за финансиране? Кой и как от овластените институции контролира разхода на публичните средства и изпълнението на финансираните проекти? Докога безконтролно ще се трошат пари на данъкоплатците за обекти, които някой безнаказано троши?

Публикуваме дословно обявлението на Община Самоков и публикацията на вестник Приятел:

Община Самоков

„Започна ремонтът на сградата на детската градина в двора на училище „Неофит Рилски 2” . Ремонтът се финансира със средства от Министерство на образованието

Община Самоков спечели финансиране на четири проекта от Министерство на образованието по програма за изграждане,пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски градини и училища за периода 2020-2022”. Единият от проектите е  за завършване и обзавеждане на сграда, построена за детска градина по проект отпреди 10 години, финансиран по европейска програма. Сградата бе завършена само на грубо строителство и остана в този вид доста дълго време, поради липса на средства. Със спечеленото финансиране, ще бъде завършен строежът отвътре, ще се ремонтират компрометираните части по покрив, фасада и дограми и ще се направи цялостно обзавеждане, както и вертикална планировка и детски кътове в двора. Така сградата, строена преди толкова години за детска градина, реално вече ще може да изпълнява функциите на такава. Днес кметът с екипа си от строителната дирекция посети обектът и уточниха с изпълнителите на строително-ремонтните дейности детайлите по проекта.  До края на годината ще бъде завършено строителството във вътрешността на сградата – изграждане на ВиК, замазки, шпакловки, боядисване, всичко до етап обзавеждане. От началото на следващия строителен сезон ще се направи ремонт и на фасадата. Тогава ще се реализира и вертикалната планировка и поставяне на детските съоръжения. По проект е предвидено и обзавеждането. Новата сграда ще позволи да има 5 групи към детската градина „Пролет”  и ще освободи помещенията в сградата на училището, които се ползват в момента. Това ще даде възможност организирането на целодневния процес на обучение в училището, който не беше възможен до момента, поради липса на място. Стойността на проекта е 1 240 678 лв. Предвижда се новата детска градина да започне да функционира от септември 2022 г.“

в-к Приятел

2. 07. 2013 г.

„Детската градина в двора на училище „Д-р Петър Берон” е завършена

Приключи строителството на новата детска градина в двора на НУ „Д-р Петър Берон”. Подписан е и т. нар. акт 16. Предстои градината официално да бъде открита и да започне да функционира.

В самата сграда ще бъде разположен и социален център, който ще предоставя няколко вида услуги – семейни консултации, работа с деца с увреждания, здравни консултации, помощ на бъдещи родители и др. Към центъра ще работи и подвижен екип.

Проектът се осъществява чрез външно финансиране, което Общината е спечелила пред Социалния фонд. Стойността на проекта е 1,6 млн. лв. и включва строителството на сградата, обзавеждането и оформянето на околното пространство.

Изпълнител на строителните дейности е фирма „Танел”. Строително-монтажните работи възлизат на 1,2 млн. лв. Останалите 400 хил. лв. са за обзавеждане.

От Общината уточниха междувременно, че е подготвена процедура за обзавеждането на центъра, но на нея ще й бъде даден ход след одобрение от Министерството на труда и социалната политика.“

Отговора на въпроса – Къде тук е истината? – оставяме на самоковските граждани. Ние очакваме отговорите на компетентните институции!