СамокоВест

Община Самоков първенец по заболели от Кдвид 19 в Софийска област. Въведени са нови ограничителни мерки

Споделете ни в

Висок ръст на заболелите от Ковид 19 бе отчетен от началото на новата година в община Самоков. За вчерашния ден индикативното число за Самоков е 1148 заболели на 100 хил. души, заболеваемост за две седмици. Активни са 550 лица, каквато цифра не е достигана до този момент. От днес -13 януари, влезе в сила нова заповед на кмета Георгиев, която ограничава дейността на пенсионерските клубове, библиотечните филиали, Младежкия дом до края на февруари. Решението е взето на проведеното в началото на тази седмица онлайн заседание на общинския кризисен щаб във връзка с епидемичната обстановка в общината.

На 10 януари бе отчетено рекордно ниво на заболели, като по този показател Самоков излезе на първо място в областта. Поради интензивността на нарастване на заболяваемостта и удвояване на броят на болните за краткия период от 1 седмица, бе свикан щаб за определяне на допълни противоепидемични мерки. В края на миналата седмица община Самоков премина прага от 700 заболели на 100 хил. население и влезе в тъмночервената зона, в понеделник цифрата се повиши драстично и приближи 900, а само пет дни след влизането в тъмночервената зона, Самоков влезе в лилавата, която е над 1000 заразени за 14 дни, на 100 хил. население.

Тестването на учениците продължава като то се извършва чрез щадящи тестове по веднъж в седмицата. Като директорите на училища и детски градини призоваха родителите дори при най-малко неразположение на техните деца да ги оставят вкъщи. Това е с цел да се намали разнасянето на зарази. Така или иначе през тази седмица в самоковските училища бе отчетен висок ръст на показалите положителни проби след тестване, което наложи карантинирането на цели паралелки в няколко училища и гимназии.

От заетите в туристическия бранш в Боровец също има доста болни. Коментарът им е, че една от причините е пристигналите чужденци – главно англичани, македонци и румънци, които не са стриктно проверявани на летища и граници. Както и ниският брой на ваксинираните. Друга причина за високия ръст на заболелите е сериозното пътуване, с цели автобуси, на самоковци в Турция за коледните и новогодишните празници.

В тази връзка се предвижда да се засили контролът по спазване на противоепидемичните мерки в заведения, търговски обекти, банки, офиси, градския транспорт и др. Ще се следи за спазване на дистанция и ограничаване броя на посетителите във самите обекти, правилно носене на маска, наличие на сертификати и др. Целта е да се овладее интензивността в разпространението на вируса, която в момента е изключително динамична.

На национално ниво са дадени указания, че тежестта на противоепидемичните мерки вече ще зависи от заетостта на болничните легла, а не от броя на заразените и ще се въвеждат на регионално ниво. За момента цифрата на хоспитализираните за община Самоков се задържа на нива около 60. Община Самоков ще отмени и организираните чествания с присъствие на хора на годишнината от битката при Булаир и от Обесването на Васил Левски. Те ще бъдат отбелязани само с поднасяне на венци.