СамокоВест

Община Самоков започна обществено обсъждане на Проекто-бюджет 2022 на фейсбук страницата си

Споделете ни в

Община Самоков ще проведе обществено обсъждане на проекта на бюджет 2022, обяви Общинска администрация на фейсбук страницата си. В няколко последователни публикации ще бъдат дадени основните акценти в отделните сектори. От администрацията приканват самоковските граждани да изразяват позициите си и да дават предложения в коментари под публикациите. Първата обхваща средствата за Образование.

„Средствата за образование са около 30% от общия размер на бюджета. Община Самоков финансира функционирането на 5 детски градини, с пет филиала в селата и три в града. В тях се полагат грижи за 972 деца от 2 до 6 г.  в целодневни групи и за 75 в яслени групи. От първи април ще отпадне таксата за обучение на всички 1180 деца в детските градини.  През 2022 г. ще бъдат изградени нови пристройки детските градини „Детелина” и „Зорница”, като на последната ще бъде направен и ремонт на покрива. Нова сграда за 5 групи ще има ДГ „Пролет”, като към сградата ще се благоустрои дворното пространство и ще се направят детски кътове.

Общинските училища на територията на общината са 11, като в тях се обучават 2712 деца в общообразователни паралелки, 163 в спортни и 238 в професионални. Общината финансира и издръжката на ученическото общежитие, в което са настанени 30 ученика. През 2022 година ще бъде направен основен ремонт на сградата на общежитието с внедряване на мерки за енергийна ефективност. Ще бъде ремонтирана и трапезарията към спортното училище. Също през тази година се предвижда реализиране на проект за внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградите на спортното училище и училище „Отец Паисий”.

Две са защитените училища на територията на община Самоков, които получават допълнително финансиране от държавния бюджет, заради отдалечеността им от административния център. За училището в село Ярлово през тази година се предвижда внедряване на мерки за енергийна ефективност в сградата, както и изграждането на интерактивна площадка в двора на училището. На другото защитено училище – това в Радуил, предстои извършването на основен ремонт на покрива. През 2022 година предстои и изграждане на допълнителна пристройка към ОУ „Авксентий Велешки”. Възложено е изготвяне на проекти за вертикална планировка и спортна площадка в дворовете на училищата „Кирил и Методий” и „Неофит Рилски”. За „Неофит Рилски” ще бъде изготвен проект за физкултурен салон. Физкултурен салон ще бъде проектиран през тази година и за училище „Отец Пасисий”.

Четири са училищните автобуси, чрез които се осигурява транспорт на деца и ученици. Изцяло се финансира и транспорта на всички 516 ученици, които пътуват от селата до средищните училища“, се посочва в публикацията на Общинска администрация-Самоков.