СамокоВест

Общината започна изграждането на осветление на пешеходни пътеки и планира поставяне на легнали полицаи по най-натоварените улици в Самоков

Споделете ни в

С цел осигуряване на безопасността на пешеходците в тъмната част на денонощието, Община Самоков възложи на звеното по ремонт и поддръжка на уличното осветление, монтиране на осветителни тела, чрез които ще се осветят пешеходните пътеки по натоварени улици.

Вече е монтирано осветлението на пешеходната пътека при училище „Станислав Доспевски”. Осветяват се още три пътеки на бул. „Искър” – при Била, при механа „При Соте” и на кръстовището с ул. „Македония”. Целта е да се осигури по-добра видимост за шофьорите и за пешеходците, и безопасност при пресичане на натоварените участъци. Статистика, извършена миналата година, сочи че булевардът е на второ място на улиците в Самоков, с най-много пътно-транспортни произшествия, като на първо е кръстовището на ул. „Македония” с ул. „Рилска малина”.

Готов е и одобрен Генералния план за организацията на движението в Самоковска община. Според него, на кръстовището на ул. „Македония” с ул. „Рилска малина” се предвижда изграждане на светофарна уредба.

Чрез плана се посочва цялостната организация и маршрути на движението в Общината. В него влизат всички улици в регулацията на населените места, както и велоалеите. Съществен аспект в плана е поставянето на т. нар „легнали полицаи. Неравностите по платното за движение, които целят намаляване на скоростта, се предвижда да бъдат поставени при всички училища и детски градини, чийто входове са на натоварени откъм автомобили улици, както и на невралгични участъци, където се развива висока скорост. Предвижда се „легнали полицаи” да се поставят на пешеходната пътека на бул. „Искър” срещу механа „При Соте”, на ул. „Христо Ботев” при кръстовището ѝ с ул. „Смирненски”, на ул. „Преспа” срещу магазин ЦБА, две на ул. „Отец Паисий” на кръстовищата с „Македония” и с „Иван Йончев” – срещу Гимназията по туризъм и на ул. „Ястребец” – срещу Техникума.

По селата легнали полицаи ще бъдат поставени в началото на село Доспей, пред кметството в с. Продановци и в центъра на с. Говедарци.

В актуализацията на плана детайлно е посочено знаковото стопанство, необходимо за всяка улица. Определят се и улиците с еднопосочно движение, като освен съществуващите се препоръчва улиците да се направят еднопосочни и там, където има възможност.